fallback

Qualcomm чертае ужасен сценарий за бъдещето си

Двата най-големи производители на смартфони в света Apple и Samsung все по-често разчитат на свои компоненти

09:05 | 05.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският технологичен концерн Qualcomm успя да шокира пазара. Производителят на чипове за смартфони не очаква бързо подобрение на напоследък слабите резултати.

През първото тримесечие на текущата фискална година приходите и печалбата ще продължават да падат, като според концерна приходите ще се сринат с 27% на годишна база до 5,2 млрд. долара. Както обяви още компанията, чистата печалба на акция може да се срине с цели до 40 на сто. 

Qualcomm страда от факта, че двата най-големи производители на смартфони в света Apple и Samsung все по-често разчитат на свои компоненти, а не поръчват от поддоставчици. Освен това американците срещат проблеми в Китай, където не успяват да се докопат до нови поръчки. 
За да се противопостави на спадащите постъпления, през лятото главният изпълнителен директор Стив Моленкопф обяви съкращаването на 15% от служителите. Qualcomm планира да съкрати и 300 млн. долара от разходите си от своя годишен бюджет за компенсиране на служителите с акции. Съкращаването на персонала ще струва между 350 млн. и 450 млн. долара под формата на компенсации. Като цяло Моленкопф възнамерява да свие разходите с около 1,4 млрд. долара.

Също така и инвестициите ще бъдат значително редуцирани. 

През фискалното четвърто тримесечие, което приключи на септември, нетната печалба пада до 1,1 млрд. долара, или 67 цента на акция. Приходите спадат с 18 на сто до 5,46 млрд. долара, докато анализаторите очакваха печалба от 62 цента при приходи от 5,21 млрд. долара. За цялата минала фискална година приходите се сриват с 5 на сто до 25,3 млрд. долара, печалбата се свива с една трета до 5,3 млрд. долара.  На борсата новините се посрещнаха зле и акциите се сринаха с около 5 на сто.

Всичко това отразява силния натиск върху компанията, която е най-големият доставчик на чипове за смартфони в света. През април активисткият фонд Jana Partners разкри, че е купил дял в концерна, който е на стойност над 2 млрд. долара. Jana заяви, че ще поиска Qualcomm да разгледа възможностите да повиши цената на акциите си, в това число и да обмисли разделянето на бизнеса си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още