fallback

Huawei получи разрешение за производство на смартфони в Индия

Тя ще бъде първата китайска компания, която ще произвежда телефони на територията на страната

16:03 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайският телеком гигант Huawei Technologies спечели ключово одобрение от правителството на Индия за производство, което ще може да я превърне в първия голям китайски бранд, който произвежда смартфони в един от най-големите пазари за мобилни телефони в света, предава Ройтерс.

Зелената светлина, дадена от Министерството на вътрешните работи, беше потвърдена в сряда и идва 19 месеца, след като Huawei подаде документи за получаването на лиценз. Случаят бележи значителен напредък за кампанията на премиера Нарендра Моди “Make in India”.

Индия се радва на 975 млн. мобилни абонамента в рамките на един бързо развиващ се пазар. Близо 150 млн. абонати ползват предимно вносни телефони - брой, който се очаква да расте с около 26% годишно до 2019 г., сочат данни на HSBC.

“Индия е важен чуждестранен пазар за Huawei”, твърди Ален Уанг, президент на потребителската бизнес група на Huawei в Индия. “Целта ни е е да станем една от трите най-големи марки в Индия в рамките на три години”.

Говорителят на Huawei в Индия заяви, че фирмата е получила официално съобщение от правителството, но отказва да коментира повече случая.

Huawei ще се превърне в първият голям китайски производител на смартфони, който ще произвежда собствен хардуер в Индия, за да помогне за компенсирането на забавянето на растежа на пазара в Китай. Водещият китайски производител на смартфони Xiaomi по-рано тази година отчете спад на продажбите през последната половин година.

Разрешението идва само два месеца, след като премиерът Моди посети Китай в опит да насърчи засилването на бизнес връзките между двете страни. Посланикът на Китай в Индия заяви пред Ройтерс по-рано тази година, че визовите ограничения са част от предизвикателства, които забавят инвестициите въпреки обещанията на Моди за по-добър прием на чуждестранния бизнес.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още