fallback

Слабият PC пазар засегна силно AMD

Приходите на компанията се сриват с почти една четвърт, а загубата надхвърля очакванията

10:11 | 17.04.15 г.
Автор - снимка
Създател

Слабият пазар на персонални компютри създава все повече проблеми на американския производител на чипове Advanced Micro Devices (AMD). През първото тримесечие на фискалната година приходите се сриват с почти една четвърт до 1,03 млрд. долара. Загубата нараства до 180 млн. долара, или 23 цента за акция, както съобщи компанията след приключване на сесията в четвъртък. Година по-рано минусът бе от „само“ 20 млн. долара, предава Ройтерс.

Загубата по неамерикански счетоводни стандарти (Non-GAAP) е от 9 цента на акция, докато Wall Street очакваше тя да е в размер на до 5 цента за акция.

Проблемите на компанията идват от все още силната зависимост от продажбите на чипове за персонални компютри и лаптопи. Приходите от това поделение спадат с 38% до 532 млн. долара, което допринася за оперативна загуба от 75 млн. долара. За общата загуба на концерна допринасят и отписвания  и разходи по преструктуриране от 87 млн. долара.

В следборсовата търговия акцията се обезцени с над 8%. Приходите за първото тримесечие са под пазарните очаквания, загубата е по-висока от прогнозираната, а и прогнозата за следващото тримесечие е разочароваща. AMD очаква приходите ѝ през следващите три месеца да се свият с още 3%.

Освен PC процесори AMD произвежда и графични чипове, вградени процесори, корпоративни чипове, както и процесори за игрови конзоли. След 2012 г. компанията намали оперативните си разходи с 30 на сто и държи кешови наличности от около 1 млрд. долара. Компанията също така сви персонала си.

AMD е значително по-малкият конкурент на Intel, който през миналото тримесечие също бе засегнат от слабия бизнес с нетбуци и десктоп процесори. В последните месеци и дори години потребители и бизнес клиенти все по-често посягат към по-мощни смартфони и таблети, чиито чипове се произвеждат от други производители. 

На Intel помага и добрият бизнес с процесори за центрове за данни, докато AMD залага повече на производството на части и чипове за игровите конзоли и успява да си осигури място като поддоставчик за големите производители на конзоли Sony, Microsoft и Nintendo. В поделението на AMD за този бизнес също е отчетен спад, главно поради спада в продажбите на сървърните чипове. Приходите от продажбите там са намалели със 7 процента до 498 млн. долара, а оперативната печалба пада от 85 до 45 млн. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още