fallback

Фондът Eleven набира последните компании, в които да инвестира

Очакванията са конкурсът да бъде най-ожесточеният до момента

17:01 | 05.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондът за рискови инвестиции Eleven набира от 2 февруари последната група стартиращи компании за текущия си фонд, обяви екипът. През пролетта акселераторът ще отвори вратите си за последната девета група, а след това до края на годината ще се фокусира върху подкрепата на вече финансираните фирми и в подготовката на нов фонд.

Eleven е създаден през 2012 г. С финансиране по европейската програма Jeremie с цел подпомагане на стартиращи бизнеси. Фондът предлага първоначална инвестиция в размер на 25 хил. Лева срещу 8% дялово участие. Освен че предлага финансова подкрепа, Eleven помага на компаниите, включвайки ги в тримесечна обучителна програма. По този начин им дава нужните знания за развиването на успешен бизнес.

Традиционно Eleven инвестира в иновативни стартиращи проекти от България и региона. Той финансира както софтуерни, така и хардуерни решения, имащи потенциал за растеж в глобален план. От фонда посочват, че основните критерии за инвестиция са големината на пазара и добрата съвместна работа на екипа по конкретния проект.

От Eleven очакват, че последният конкурс за кандидатстване ще бъде най-конкурентният до момента, като се има предвид броят референции, които идват от все по-голяма общност от предприемачи, ментори и инвеститори, близки до фонда.

В рамките на първия етап на кандидатстване се предвижда попълване на онлайн апликационна форма, като срокът за това приключва на 8 март. След това екипът на Eleven разглежда всички кандидатури, подбирайки екипи, които кани на интервюта в София, Пловдив, Варна и още няколко града.

На финално интервю, което ще се проведе в София в средата на април, ще бъдат поканени най-обещаващите екипи.

Фондът ще обяви през февруари дати за срещи с предприемачи, завършили програмата на Eleven. Те ще споделят опита си и ще дадат насоки на новите кандидати.

До момента Eleven е инвестирал в 95 стартиращи компании, които са регистрирани в страната. Зад тях стоят близо 300 предприемачи от над 20 държави. Две трети от управляваните от фонда 12 млн. евро вече са вложени в тези проекти. Останалите 4 млн. евро, с които Eleven разполага, ще бъдат инвестирани в най-обещаващите компании от портфолиото му, които не са достигнали инвестиционния лимит от 200 хил. евро.

София е един от най-динамичните центрове за млади предприемачи в Европа, посочват от фонда, допълвайки, че в града има над 150 финансирани стартиращи проекта за последните две години.

През втората половина на 2015 г. екипът на Eleven ще работи активно по подготовката на следващ фонд. Новият проект "11.2" ще се опита да надгради над добрите практики и натрупания от Eleven опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още