fallback

Google пуска Project Ara първо в Пуерто Рико

Компанията вярва, че модулният телефон е подходящ за масовия пазар

15:43 | 16.01.15 г.

Google планира през тази година да пусне на пазара своя модулен телефон, компонентите на който могат да се разменят, пише BBC.
 
Компанията обяви, че тестовете ще се проведат в Пуерто Рико, като самите устройства със сменяеми части ще струват по-малко, така че да са по-привлекателни за потребителите, които искат да персонализират своите телефони. 
 
Остава да видим дали устройството е подходящо за масовия пазар, твърди експерт. Според Джон Еренсен от Gartner модулите могат да включват батерии, камери, говорители, процесори и други компоненти от телефона. 
 
"Един от въпросите, които остават, е дали този тип модулен смартфон ще бъде ограничен до една ниша от потребители или ще предизвика по-широк интерес“, коментира експертът. 
 
Във видео, в което обявява пускането на Project Ara, Google посочва, че намерението ѝ е да направи телефон, който ще привлече петте милиарда души по света, които не притежават смартфон.
 
Твърди се, че Google планира да пусне между 20 и 30 модула на пазара с пускането на самото устройство за пръв път в продажба. До момента компанията е създала 11 такива модула. Според компанията дизайнът ще повиши живота на батерията, защото позволява на потребителите да заменят различни компоненти, които работят отделно, без да е нужно да се оперира с целия телефон.
 
Модулите се задържат един за друг чрез магнити, които могат да бъдат деактивирани, за да бъде извършена размяна на отделните части. 
 
Google заяви, че е избрала Пуерто Рико за премиерата на телефона, защото американската територия е била първата, от която е тръгнала глобалната мобилна тенденция – около 75% от интернет достъпа се случва през мобилни устройства. Населението на острова пък използва 3 млн. мобилни телефона от различен тип. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още