fallback

Intel придобива дялове в китайски компании за 1,5 млрд. долара

Американският концерн се опитва да навакса изоставането си на пазара на чипове за смартфони и таблети

14:12 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Американският производител на чипове Intel Corp обяви, че ще осъществи нови инвестиции във близките до китайското правителство производители на чипове за мобилни телефони Spreadtrum Communications и RDA Microelectronics, предаде Ройтерс.

Intel ще придобие дялове от по 20% в двете китайски фирми чрез сделка с Tsinghua Unigroup, близка до правителството частна инвестиционна фирма, която притежава двата производителя на чипове.

Стъпката е поредният опит на американската фирма за полупроводници да засили бизнеса си в сферата на чипове за таблети и смартфони, където засега по-силни позиции има конкурентът Qualcomm. Сделката ще позволи на Intel да стъпи на китайския пазар за мобилни чипове. 

От друга страна, китайските производители ще получат подкрепа от американския концерн за дизайна и разработването на чипове - област, която има изключително стратегическо значение според правителството в Пекин.

„Разрастването на полупроводниковата индустрия се превърна в национален приоритет за Китай", казва председателят на Tsinghua Unigroup Джао Уейгоу в изявление, разпространено от Intel в петък.

„Стратегическото сътрудничество между Tsinghua Unigroup и Intel ще варира от проектирането и разработването до маркетингови и капиталови инвестиции, което демонстрира доверието на Intel към китайския пазар и силната ангажираност към китайската полупроводникова индустрия".

В китайската преса от няколко седмици имаше спекулации по темата. Официалното съобщение потвърди и по-ранен материал на Ройтерс.

Intel ще придобие дела чрез новосъздадено холдингово дружество, което ще стане собственик на дяловете в Spreadtrum Communications и RDA Microelectronics, заяви Unigroup, добавяйки, че сделката все още очаква одобрението на правителството.

Откакто Браян Кързанич пое през май 2013 г. кормилото на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания, Intel осъществи доста сделки и стратегии, за да гарантира, че неговата технология за чипове ще попадне в повече смартфони и таблети. Последните инвестиции се случват по-малко от шест месеца, след като Intel постигна споразумение с китайския производител на чипове Rockchip за производство на евтини таблетни чипове с архитектура и брандиране на Intel. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още