fallback

Google "напада" Индия с евтини смартфони с Android One

Само 10% от индийските потребители на мобилни телефони имат смартфон, в страната се очаква ценова война

17:33 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Google представи в Индия нови смартфони на конкурентна цена. С това технологичната група иска да подтикне повече хора в Индия и други бързо развиващи се страни да купят по по-съвременни телефони.

Цената на новите апарати започва от около 105 долара (около 80 евро). Уредите са първите, които трябва да бъдат оборудвани с мобилната операционна система на Google Android One. Тази платформа ще предложи на потребителите на смартфони в развиващите се страни по-надежден и евтин достъп до интернет, пише The Wall Street Journal.

Повече от 1 млрд. души вече използват редовно операционната система Android. С Android One Google може да си осигури следващия 1 млрд. потребители. Индия е сред най-бързо развиващите се пазари на смартфони в света. 

Въпреки че вече има смартфони в ниския ценови сегмент на базата на Android, Google се надява, че Android One – с проектиран от Google софтуер и хардуер, ще представлява едно по-удобно устройство от мобилните телефони на конкурентите. Смартофните с Android One разполагат с "високо качество, достъпни цени и с разумни пакети за данните", пише вицепрезидентът на Google, отговарящ за поделението Android, Сундар Пичай, в блога на компанията. 

Едно от предимствата на новата платформа е, че с нея Google ще може да актуализира софтуера от разстояние. За тази цел концернът вече няма да се нуждае от подкрепата на производителите на мобилни телефони. Теоретично по този начин ще се подобри лекотата на използване на устройствата и по-бързо ще се отстраняват евентуални неизправности.

Конкурентът на Google Mozilla наскоро представи два евтини смартфона за индийския пазар, работещи под операционната система Firefox OS - на конкурентна цена от 33 долара (около 26 евро). Уредите с Android One ще се дистрибутират на индийския пазар от дружествата Micromax Informatics, P.S. Associates Private Ltd Karbonn и Spice Retail Micromax.

Въпреки че Индия е вторият по големина в света телеком пазар, по отношение на смартфоните страната се класира едва на четвърто място. Индия предлага на производителите значителен потенциал за растеж, тъй като само 10% от индийските потребители на мобилни телефони имат смартфон.

Анализатори предполагат, че както индийските и китайските производители на мобилни телефони, така и глобални играчи като Samsung, ще отговорят на настъплението на Google. Това може да доведе до ценова война. Така например Samsung вече предлага тук смартфони на цена от около 100 долара.

Доставките на смартфони в Индия скочиха с 84% през второто тримесечие спрямо година по-рано, достигайки 18,42 млн. устройства, според компанията за проучване на пазара IDC. Смартфоните на цена под 200 долара представляват 81% от продажбите, очертавайки високия потенциал на нискоценовия сегмент.

„Android устройствата на Google се конкурират директно със Samsung. Ние трябва да изчакаме и да видим как южнокорейците ще реагират сега", казва Бхашхер Канагараджо, директор в консултантската компания Ipsos SA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още