fallback

Смарт телевизорите са сред най-купуваните на кредит устройства в България

Продажбите на смартфони на изплащане се изстрелват през първото полугодие с 250% на годишна база

14:12 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател

През първата половина на 2014 г. продажбите на смартфони на изплащане са се изстреляли с цели 250% в сравнение със същия период на 2013 г. Покупките на таблети също отбелязват значителен ръст от близо 50% на годишна база. Такова широко навлизане на мобилни свързани с интернет устройства ще промени осезаемо икономическата среда. В резултат на това редица бизнес сектори ще трябва да се адаптират и да се развият. Между тях са банковото дело, търговията на дребно и услугите, маркетингът, медиите, развлеченията, издателската дейност, програмирането и т.н.  

Това е основният извод на експертите на БНП Париба Лични Финанси, България, базиран на данните от новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” за първата половина на 2014 г. Според статистиката на компанията смартфоните са се придвижили напред в класацията до 3-та позиция, след като бяха 4-ти в предишното издание. Таблетите също се придвижват нагоре и в момента са на 5-то място, докато година по-рано заемаха шеста позиция.  

Победител в новото издание на класацията обаче е смарт телевизорът – категория, която преди година беше истинска новост. Според данните за първата половина на 2013 г. най-търсеният модел телевизори е 40” 3D LED Full HD със смарт функционалности. Тази тенденция се запазва и сега, като предпочитаната цена е в диапазона 840 – 890 лева. Другите ключови показатели в категорията „телевизор“ са контраст 1 000 000:1, наличие на разнооборазни входове - HDMI, PC, COMPONENT; SCART, AV,  Dolby Digital Plus звук, дигитален тунер DVB-T/C и запис на външен USB носител, USB Media Player, както и 2D към 3D конвертиране.

В предишните издания най-купуваните модели бяха 32” LCD HD Ready телевизори. За последно подобна смяна на поколенията на технологиите се случи преди повече от 10 години, когато телевизорите с кинескоп бяха заменени от тези с плосък екран. 

По този начин в новата класация интернет свързаните устройства държат 4 от първите 5 позиции. Единствената „традиционна” стока в топ 5 е пералнята, която заема 4-то място.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още