fallback

Intel печели от възстановяването на PC пазара

Производителят отчете 40% ръст на нетната печалба за второто тримесечие, но мобилното подразделение продължава да е губещо

11:10 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският производител на микропроцесори и интегрални схеми Intel прогнозира силни продажби за третото тримесечие след добри резултати през второто благодарение на частичното възстановяване на пазара на персонални компютри, предава Bloomberg.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания очаква приходи в размер на 14,4 млрд. долара за третото тримесечие (плюс-минус 500 млн долара), което надхвърля прогнозите на повечето анализатори, които залагат на приходи от продажби за 14,1 млрд. долара.

Intel обяви освен това, че ще добави 20 млрд. долара към програмата си за обратно изкупуване на акции, от които 4 млрд. долара са планирани за третото тримесечие. През последното десетилетие Intel е върнала близо 90 млрд. долара на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции.  

Пазарът на компютри, който върви към трета поредна година на спад, показва признаци на подобряване през годината, преди всичко благодарение на ръст на корпоративните разходи и възстановяване на доставките в САЩ. Intel прогнозира, че търсенето на лаптопи и стационарни компютри сред потребителите ще започва да се възстановява, след като през последните няколко години те предпочитаха да купуват смартфони и таблети.

Компанията обяви и че очаква ръст на приходите от продажби за годината от около 5%, повишавайки последната си прогноза. Брутният марж – единственият показател за печалбата, за който Intel даде прогноза, ще възлиза на около 66% през третото тримесечие според компанията, докато анализаторите очакват марж от 62,7%.

Оптимистичните прогнози на Intel са подкрепени от доброто представяне на компанията през второто тримесечие. Нетната печалба се повиши с 40% до 2,8 млрд. долара (55 цента на акция), спрямо 2 млрд. долара (39 цента на акция) година по-рано. Приходите от продажби се увеличиха с 8% до 13,8 млрд. долара, докато анализаторите очакваха печалба на акция от 52 цента и продажби на стойност 13,7 млрд. Брутният марж беше 64,5% през второто тримесечие.

"Подобряващата се рентабилност на Intel в условията на свиващия се пазар на компютри показва производствената мощ на компанията и липсата на сериозна конкуренция", заяви фонд мениджърът в Wasatch Advisors Майкъл Шиник. „Невероятно е, но все още не трябва да изпадаме в еуфория, тъй като те все още имат проблеми в мобилния сегмент“, каза той.

„Виждаме как корпоративният сегмент продължава да се възстановява, като развитите пазари са сравнително по-силни от развиващите се“, коментира главният финансов директор на Intel Стейси Смит.

Продажбите на компютри в световен мащаб намаляха с 1,7% през второто тримесечие, което е най-слабият тримесечен спад от две години насам, показват данни на компанията за проучване на пазара IDC. Тя очакваше свиване от 7,1 на сто, но търсенето в САЩ, Европа и Канада успя да компенсира отчасти спада в Азия. Доставкие към развитите пазари се повишават, след като компаниите замениха остарялата си техника, работеща с операционната система Windows XP, чиято поддръжка беше прекратена от Microsoft.

Това, което Intel не успява да направи, е да пренесе доминацията си при компютърните процесори, където има пазарен дял от около 80%, върху пазара на чипове за телефони и таблети, където среща конкуренцията на компании като Qualcomm. Приходите от продажбите на процесори се разшириха с 6,2% на годишна база до 8,67 млрд. долара, докато приходите от центъра за обработка на данни скочиха с 19% до 3,51 млрд. долара.

Приходите от продажби на звеното за мобилни технологии и комуникации спадат с 83% до 51 млн. долара, като оперативната загуба на подразделението се разшири до 1,12 млрд. долара, след загуба от 929 млн. долара през първото тримесечие. Подразделението ще продължи да бъде слабото място по отношение на приходите на Intel през следваща година, но компанията ще продължи да го поддържа, тъй като модемите (чиповете, които свързват различни устройства с мобилните мрежи), ще стават все по-важна част от всички видове компютри, отбелязва Смит. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още