fallback

HTC се завърна към печалбата

Редица анализатори обаче смятат, че второто тримесечие ще е пикът в продажбите заради предстоящите премиери на конкурентни продукти

09:37 | 04.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Тайванският производител на смартфони HTC Corp., който през последните три тримесечия отчете оперативна загуба, се завърна към печалбата през второто фискално тримесечие. Пускането в продажба на новия флагман One M8 и съкращаването на маркетинговите разходи помогна на компанията да неутрализира спада в продажбите, предава Bloomberg. 

Нетната печалба през второто тримесечие възлиза на 2,26 млрд. нови тайвански долара (76 млн. долара), се каза в изявление на базираната в Тайван компания. Това е по-висок резултат от консенсусната оценка на 14 анкетирани от Bloomberg анализатори за печалба от 2,06 млрд. нови тайвански долара.

Оперативната печалба за тримесечието възлиза на 2,43 нови тайвански долара, в сравнение с 1,05 млрд. нови тайвански долара година по-рано, като надмина средните очаквания на анализаторите за 2,17 млрд. нови тайвански долара. 

Приходите от продажби за тримесечието намаляват с 8 на сто до 65,1 млрд. нови тайвански долара, в долния край на собствената прогноза на HTC за между 65 и 70 млрд. Въпреки че компанията не отговори на прогнозите на анализаторите за приходи от 66,9 млрд. нови тайвански долара, спадът е най-ниският от последното тримесечие на 2011 г. насам.

HTC намалява оперативните си разходи чрез съкращаване на разходите за маркетинг, каза главният финансов директор Чан Чиалин през май. Компанията прогнозира, че оперативните разходи за тримесечието ще са между 11,7 и 12,2 млрд. нови тайвански долара спрямо 15,3 млрд. нови тайвански долара година по-рано. Но сега не предостави актуални данни за действително осъществените през тримесечието разходи.

Пускането в продажба на One M8 през март като основен продукт на компанията за годината помогна през април да бъде отчетен най-големия месечен ръст на приходите от 2011 г. насам, преди той да се понижи отново през май и юни със засилването на конкуренцията от страна на съперници като Xiaomi Corp. „Ние вярваме, че второто тримесечие може да е пикът на продажбите през 2014 г.", заяви Робърт Чен, анализатор в Bank of America Merrill Lynch в Тайпе. „HTC One M8 успя да генерира добри резултати, откакто бе представен, но с оглед на краткия цикъл на продукта HTC трябва да има повече модели".

Освен M8, тънък, метален телефон от най-високия клас, който бе представен през март, HTC се надява и серията от среден клас Desire да поддържа инерцията на продажбите през цялата година. Носими устройства и таблети също могат да бъдат представени по-късно през годината. Анкетирани от Bloomberg анализатори обаче очакват приходите и нетната печалба да намалеят през останалата част на тази година, като второто тримесечие ще остане пиково за HTC, тъй като след това компанията ще бъде изправена пред конкуренция от страна на нови устройства, представени от Apple Inc., Xiaomi и Samsung Electronics Co.

След обявяването на резултатите акциите на HTC поскъпнаха с 5,1% на борсата в Тайпе до 141 нови тайвански долара за брой, най-високият дневен ръст от 6 май насам. Основният индекс TAIEX остава почти без промяна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още