fallback

Samsung Everland излиза на борсата

Стъпката се окачествява като опит на корейската компания да смени поколенията

12:57 | 03.06.14 г.
Автор - снимка
Създател

Samsung Everland се устремява към борсата. Компанията е не само най-големият увеселителен парк в Южна Корея, но действа почти като холдингова компания за цялата Samsung Group, която от своя страна е най-големият икономически конгломерат на полуострова. IPO-то ще бъде насрочено за първото тримесечие на 2015 г., заявиха от Samsung Everland. С този ход се подготвя и предаването на групата от едно поколение на друго, пише Bloomberg.

Извън Корея Samsung Everland е по-малко позната като тематичен парк и оператор на зоологически градини. По-важна е функцията на компанията като холдингово дружество за различни дъщерни дружества на Samsung. По-конкретно, зад граница е известен флагманът на групата - производителят на потребителска електроника Samsung Electronics. В концерна влизат обаче и компания от тежката индустрия, дружество за животозастраховане и строителна фирма. С повече от 350 хил. служители конгломератът е един от най-големите в света.

Samsung Everland вероятно ще играе ключова роля в прехода на групата към холдингова структура, пише Morgan Stanley в доклад днес. Такава промяна може да подсили акциите на Samsung Electronics Co с повече от 60 процента, показва анализ на CLSA Asia-Pacific Markets. 

Samsung Everland вече обяви, че ще избере банките поематели за IPO-то още този месец. До началото на следващата година пък трябва да се осъществи и първичното публично предлагане. С IPO-то си Samsung Everland ще събере капитал и ще се разшири в чужбина, поясняват от компанията. Самото публично предлагане вероятно ще се осъществи на фондовата борса в Сеул, но говорител на концерна засега не е потвърдил това предположение.

Съобщението за борсовия дебют идва в момент, в който се спекулира за по-бързото предаване на властта от председателя на Samsung Electronics Лий Кун-Хи на сина му Лий Джей Юнг и дъщерите Лий Бо Джин и Лий Сео Хюн. Лий старши се разболя през май и оттогава се възстановява от сърдечен удар в болница.

Благодарение на продажбата на акции в Samsung Everland синът му Лий Джей Юнг може да си осигури достатъчно капитал, за да си осигури възможността да запази семейния контрол над основните дъщерни дружества на Samsung. Това би било важна част от пъзела в нововъзникващите промени в мениджмънта и собствеността в Samsung.

Акциите на KCC Corp., вторият най-голям акционер в Samsung Everland, поскъпнаха с 11% на борсата в Сеул, отчитайки най-сериозния си ръст от 2007 г. Пазарната капитализация на Samsung Electronics скочи до шестмесечен връх, докато ценните книжа на Samsung Card нараснаха с цели 8,1 на сто. Същевременно индексът Kospi отчете скромен ръст от 0,2%.

Структура на собствеността в Samsung: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още