fallback

Nintendo отчете по-тежка загуба от очакваното

Wii U е мъртъв, а 3DS игрите са „канибализирани” от обикновените игри на смартфоните и таблетите, смята анализатор

17:11 | 07.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Японският производител на игрови конзоли Nintendo Co обяви по-голяма от очакваното загуба за четвъртото фискално тримесечие заради спадащото търсене на игрите на компанията и неспособността й да си върне играчите, които масово минават на евтини игри за смартфони, предава Bloomberg. 

Най-големият производител на устройства за видео игри в света отчете нетна загуба от 33,4 милиарда йени (329 млн. долара) за тримесечието, докато анализатори прогнозираха загуба от 27,9 милиарда йени.

Президентът на компанията Сатору Ивата не успява да съживи бизнеса ѝ, а все повече играчи преминават към игри на таблети и смартфони, коментира агенцията.

Nintendo продаде 2,72 милиона конзоли Wii U за финансовата година, приключила в края на март, като пропусна собствената си цел, поставена през януари, която и без това бе значително занижена. 

„Те имат нужда от по-радикална стратегия, отколкото е оставането в царството на видео игрите”, коментира Амир Анварзаде, мениджър на BGC Partners в Сингапур за японската борса. „Wii U е мъртъв и всички го знаем, а 3DS игрите са тотално „канибализирани” от обикновените игри на смартфоните и таблетите”.

Игрите, играни на смартфоните iPhone на Apple и на устройства, ползващи операционната система на Google Android, са генерирали повече приходи от тези на Nintendo и Sony Corp за първи път тази година, показват данни на App Annie Ltd. Продажбите на Wii U ще се възстановят до 3,6 милиона бройки тази година благодарение на игри като Mario Kart и Super Smash Bros, прогнозира Сатору Ивата по време на брифинга при представянето на резултатите на компанията.

Nintendo предрича, че ще продаде 20 млн. заглавия за Wii U през тази година. Предвижданията за продажбите на 3DS са за 12 млн. единици и 67 млн. игри за същия период. Компанията прогнозира нетни приходи от 20 млрд. йени, с 25% над очакванията на анализаторите.

„Тези очаквания са просто мечта, все едно да очакват оперативна печалба от 100 млрд. йени за тази година”, казва Анварзаде.

Nintendo често изготвя прогнози, които по-късно ревизира надолу. Прогнозата на компанията за октомври бе за оперативна печалба от 100 млрд. йени за годината, приключваща в края на март, която по-късно бе ревизирана надолу до загуба от 35 милиарда йени.

През януари компанията понижи годишните си прогнози за продажбите до 2,8 милиона бройки Wii U спрямо 9 милиона броя и намали наполовина прогнозата си за продажбите на игри за Wii U.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още