fallback

Нова технология ще помага в случай на кражби на смартфони в САЩ

Големите технологични компании подписаха споразумение да започнат да вграждат инструмента от 2015 г.

16:08 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Някои от най-големите компании в индустрията с мобилни телефони се договориха от юли 2015 г. да започнат да включват в устройствата си нова технология против кражби, пише Mashable.

Сред компаниите, които са подписали споразумението, са Apple, Google, Microsoft, Samsung, Nokia, HTC, Huawei, Motorola, както и операторите AT&T, Verizon, Sprint, T-Mobile и U. S. Cellular.

Всички те са се съгласили, че новите модели смартфони, произведени след юли 2015 г. и продавани в САЩ, ще имат предварително зареден инструмент срещу кражби или ще позволяват инсталирането на такъв, който може да се свали от интернет.

Той ще позволява на потребителя да изтрие дистанционно данните от телефона си и да го направи негоден за експлоатация в случай, че устройството бъде откраднато или загубено.

Освен това мярката ще предотврати повторното активиране на телефона без разрешението на потребителя, включително и ще предотвратява връщането на заводските настройки. Другото предимство ще е, че, ако успее да си върне телефона, потребителят ще може да си възстанови информацията, която е изтрил.

Решението беше взето, след като няколко щата започнаха да обмислят закони, свързани именно с кражбите на телефони.

През февруари тази година сенаторът на щата Калифорния Марк Лено предложи законопроект, който изисква производителите на мобилни устройства да инсталират такъв софтуер на телефоните си. През април пък четирима сенатори представиха подобен законопроект, наречен „Закон за превенция кражбата на смартфони“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още