fallback

Intel спира дейността си в Коста Рика

Компанията цели да расте отвъд пазара на компютри, като се е насочила към този на мобилни устройства

11:37 | 09.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Производителят на чипове Intel, който се бори на свиващия се пазар на персонални компютри, спира дейността си в Коста Рика и съкращава 1500 работни места, заяви говорителят на компанията Чък Мълой във вторник.

Закриването на подразделението е свързано с по-голям план на фирмата. Той е свързан със съкращаването на разходите, тъй като компанията си е поставила за цел да расте отвъд пазара на компютри и се е насочила към този на мобилни устройства.

През следващите две тримесечия Intel ще пренасочи монтажа и провеждането на тестове от подразделението си в провинцията Ередия в други свои обекти в Китай, Малайзия и Виетнам, уточни Мълой, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това повече от 1000 инженери, финансисти и екип „Човешки ресурси“ ще продължи да работи за Intel в Коста Рика. Всички те ще имат задачата да правят проучвания и да се грижат за развитието на компанията. По думите на Мълой се очаква производителят на чипове да добави още 200 позиции в страната по-късно тази година.

Intel доминира на пазара на чипове за персонални компютри, но се адаптира бавно към създаването на процесори за смартфони и таблети. На тези пазари в момента основни конкуренти са Qualcomm и Samsung Electronics.

Съкращенията в Коста Рика идват след като през януари Intel обяви, че ще намали работната си сила в глобален мащаб с около 5 на сто през 2014 г., коментира Мълой.

Технологичният гигант разкри в началото на годината, че новопостроеният завод в Чандлър, Аризона, който трябваше да започне да произвежда най-модерните чипове на Intel през 2013 г., ще остане затворен в обозримо бъдеще. Междувременно други заводи на същото място ще бъдат модернизирани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още