fallback

Foxconn предлага стандартизация на USB порта

Новият Type-C изглежда е с почти същия размер като кабела за устройства на Apple „Lightning cable“

09:46 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател

Най-разпространеният стандарт за свързване на технологичните устройства - Universal Serial Bus (USB), e изправен пред своеобразна революция. Тя ще настъпи с производството на нова спецификация, която ще бъде завършена през юли тази година, пише специализираното технологично издание The Verge.

Днес USB стандартът има доста версии, като с навлизането на мобилните устройства популярност доби неговата най-компактна разновидност, известна като USB Type-C.

Тайванският концерн Foxconn, който е производител на редица смартфони, лаптопи, компютри и таблети за най-различни фирми като Apple, Dell и др., сега предлага нова промяна на USB, чрез която стандартът да се сбогува с оригиналните си и многобройни портове и конектори. Вместо тях се предлага постепенно да започне използването на по-малките USB Type-C не само за смартфони и таблети, но и за компютри, телевизори и всички останали устройства.

Предназначеният да замени USB, както и Micro USB, с един универсален стандарт Type-C изглежда е с почти същия размер като кабела за устройства на Apple „Lightning cable“, който има подобен дизайн. Новият стандарт USB 3.1 ще предлага скорост на трансфер на данни до 10Gbps, макар че най-голямото предимство ще е, че ще бъде елиминирано объркването, ако се опитате да включите устройството от обратния край. Производителите ще намалят разходите и ще могат да предлагат един универсален кабел. Потребителите пък ще могат да използват един кабел за устройствата, без да губят време и нерви, докато гледат кое устройство с коя част на кабела трябва да се свърже.

Foxconn уточнява, че все още се изглаждат всички подробности по новия стандарт. Компанията очаква да е готова в близките седмици и новата спецификация да бъде финализирана до юли.

По-ранният вариант USB 2.0 бе пуснат през 2000 г. и се превърна в стандарт в края на 2001 г., последван от USB 3.0 през 2008 г. и 3.1 през юли 2013 г. Индустрията отдавна прави опити за стандартизация в редица области. Може би най-голям напредък в тази област има при производството на телефони, след като преди седмици евродепутатите одобриха нова директива, целяща да въведе мерки срещу електронните отпадъци.

Според новите правила всички мобилни телефони в Европа скоро ще трябва се продават със стандартизирано зарядно устройство. Според директивата технологични гиганти като Samsung и Apple са длъжни да предложат на клиентите си новото зарядно от 2017 г. Повече от 500 милиона мобилни телефонa са в употреба в целия Европейски съюз в момента. Те използват 30 различни вида зарядни устройства. Много от тях стават излишни, когато потребителите сменят телефоните си и си купуват нови мобилни устройства. Единното зарядно за мобилни телефони е идея, която се дискутира в общественото пространство от около 7-8 години, дори още преди „епохата” на смартфоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още