fallback

Едно зарядно ще зарежда всички телефони след 2017 г.

Директива не Европарламента има за цел да ограничи електронните отпадъци

17:42 | 23.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Единното зарядно устройство за мобилните телефони може да влезе в употреба съвсем скоро. Евродепутатите одобриха нова директива на Европейския съюз, целяща да въведе мерки срещу електронните отпадъци. Според новите правила производителите имат три години, за да отговорят на условията на новата разпоредба.

Всички мобилни телефони в Европа скоро ще трябва се продават със стандартизирано зарядно устройство. Според директивата технологични гиганти като Samsung и Apple са длъжни да предложат на клиентите си новото зарядно от 2017 г.

Повече от 500 милиона мобилни телефонa са в употреба в целия Европейски съюз в момента. Те използват 30 различни вида зарядни устройства. Много от тях стават излишни, когато потребителите сменят телефоните си и си купуват нови мобилни устройства.

Единното зарядно за мобилни телефони е идея, която се дискутира в общественото пространство от около 7-8 години, дори още преди „епохата” на смартфоните. Освен, че ще намали електронните отпадъци, този ход ще донесе и спестявания за европейските потребители и за индустрията, заяви Барбара Вейл, която внесе проекта в Европарламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още