fallback

Роботите разпознават по-добре от хората симулирането на болка

Ново проучване показва, че машините долавят по-добре детайлите в мимиките на лицето

10:32 | 23.03.14 г.

Компютрите са много по-добри от хората в разпознаването на разликата между реалната и фалшивата болка, изписана на лицето на някого. Докато хората могат да познаят верния отговор в 55% от случаите, роботите показват значително по-добри резултати – 85%. Това разкрива ново проучване на екип учени от Университета на Калифорния и Университета на Торонто, пише TechCrunch.

“При силно социални видове като хората, лицата са развили умението да предават богата информация, включително и изразяването на емоции и болка“, посочва Канг Лий, старши автор на изследването. „Начинът, по който са създадени нашите мозъци, помага на хората да симулират емоции, които в действителност не изпитват, и то толкова успешно, че дори могат за заблудят други хора“.

Според Лий компютрите обаче са много по-добри в улавянето на малките разлики между принудителните и доброволните лицеви движения.

Роботите долавят това, което на нас често ни убягва – малките нюанси, които представляват разликата между фалшивата гримаса и истинския пристъп на болка. Когато някой симулира болка, личи, че контролира лицето си, докато в обратния случай изражението му се променя динамично.

Учените очакват тази технология да помогне за даване на оценка на настроението и здравето на хората, като позволи на машините да „видят“ как шофьорите, учениците и медицинските пациенти реално се чувстват.

Предполага се, че откритието може да се вгражда и в други системи, за да проверява дали човек е доволен, тъжен, разстроен или раздразнителен. Компютърът може да му напомня, че е твърде изнервен и да се успокои и да премисли нещата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още