fallback

Apple продължава с данъчните си трикове

Концернът е преместил печалба от 6 млрд. евро от Австралия в Ирландия

15:39 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател

За последните десет години американският технологичен концерн Apple е преместил според материал на Australian Associated Press необложена печалба в размер на около 6 млрд. евро от Австралия в Ирландия. Това е станало ясно от счетоводните данни на ирландското дъщерно дружество на Apple Apple Sales International, с които разполага австралийската медийна компания Fairfax Media.

През 2013 г. по собствени данни Apple е отчела печалба преди данъци от 88,5 милиона австралийски долара в Австралия, съобщава Australian Financial Review. Преди това  производителят на iPhone е превел около 2 млрд. австралийски долара от Сингапур в Ирландия заради „използването на интелектуална собственост“. С Ирландия пък Apple е сключила през 2009 г. тайно данъчно споразумение.

През последните пет години Apple Sales International отчита печалба от над 100 млрд. долара. Според AFR счетоводните документи показват, че Apple е платила по под 50 цента данък за всеки 1000 долара печалба.

Припомняме, че през януари министрите на финансите на страните от Г-20 решиха да затворят данъчните вратички до ноември. Считано от 2015 г. групата на двадесетте основни индустриализирани и развиващите се страни планира да започне да обменя информация по данъчни въпроси.

Междувременно независимият сенатор Ник Ксенофон е призовал според AFR австралийското правителство да действа. "Когато става дума за плащане на данъци, тогава изглежда, че тази „ябълка“ е мързелива", заяви в четвъртък Ксенофон в Канбера  "Ако това е вярно, то това е истински скандал".

И други мултинационални корпорации отчитат печалбите си чрез дружество, регистрирано в Ирландия, за да спестяват данъци. Въпреки че този метод е напълно законен, Ирландия обяви през октомври 2013 г., че ще затвори една от използваните от Apple вратички. Други европейски страни, като Италия и Обединеното кралство, в момента разследват данъчните практики на Apple, Google и Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още