fallback

Nokia представя смартфон с Android до седмици

Телефонът с кодово име Normandy ще предлага на потребителите познатите услуги на Nokia и Microsoft

21:18 | 11.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Още през този месец в рамките на Mobile World Congress в Барселона Nokia ще представи първия си смартфон с Android OS, пише The Wall Street Journal, цитирайки свой източник.

По думите му устройството действително ще използва конкурентната платформа на Google, но няма да промотира чрез нея услугите на интернет гиганта. Телефонът с кодово име Normandy щял да предлага на потребителите обаче познатите услуги на Nokia и Microsoft. Според информацията устройството ще бъде представено на пресконференция на 24-и февруари. От месеци има спекулации за вероятния модел Nokia X за развиващите се пазари, който ще бъде от ниския ценови клас. Според тях той няма да предлага достъп до Google Play, а ще се концентрира само над услуги от Nokia и Microsoft, като Skype, Here Maps и Mix Radio. App Store ще бъде поддържан от Nokia и ще съдържа някои любими Android програми, като клиенти за Facebook или Twitter. За Nokia Normandy, за който се очаква да бъде съвсем базов телефон, позициониран в класа на серията Asha, се знае, че ще разполага с чип Snapdragon на Qualcomm с 1 GHz, 4-инчов WVGA екран (800 на 480 пиксела), 512 Мб RAM, 4 ГБ памет и слот за MicroSD карта. Очаква се освен това и камера с 5 мегапиксела и възможност за поддържане на две сим карти. Устройството ще бъде налично в шест цвята.

Фактът, че  подразделението за устройства на Nokia ще представи Android смартфон в момента, в който е придобивано от Microsoft, изглежда за много наблюдатели малко вероятно. Стратегията зад него обаче се крие в кодовото име Normandy (Нормандия), напомнящо за десанта на съюзниците в Нормандия през 1944 г. Nokia и Microsoft проникват в неизвестен терен, за да могат там да печелят от него със софтуер и услуги, както и да установяват експлоатационни концепции за своята собствена мобилна операционна система Windows Phone. Модел за тази стратегия вероятно ще бъде Amazon, който също използва Android Fork без достъп до Google Play на своите таблети Kindle Fire. Така Nokia ще използва основата на Android, но ще я промени до неузнаваемост, ще премахне услугите на Google и ще я доближи до модела на Amazon с тяхната серия таблети Kindle Fire.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още