fallback

Новият iPhone ще е със сапфирен дисплей?

Apple се е сдобила с патент за обработването на сапфир, който да бъде използвам в потребителската електроника

12:18 | 01.02.14 г.
Автор - снимка
Създател

Фабриката за сапфирено стъкло на Applе в Аризона може да започне работа през следващия месец. Според сега станали известни документи тя ще произвежда "критично нов подкомпонент". Вътрешнофирменото наименование е "Project Cascade", тоест „Проект водопад".

Цитираното писмо на Apple е насочено към служители на Съвета за американската външна търговия, който регулира външната търговия. Блогът 9to5Mac стига до документите благодарение на интереса на инвеститора и анализатор Мат Марголис. Марголис публикува в Twitter постинги с кодовото название Sapphirecover24 и изглежда не преследва други интереси освен сапфирените кристали.

В документа например се казва: „Този високотехнологичен завод ще произвежда критично нов подкомпонент за продукти на Apple, които се използват в производството на устройства за потребителска електроника, които се внасят, а след това – продават в световен мащаб. Чрез събирането на този процес в САЩ Apple ще използва нова технология за подобряване на продуктите, така че те да са най-добрите в съответния клас".

От документите също така става ясно, че фабриката може да бъде отворена през февруари 2014 г. Едва през ноември построяването му в Меса, Аризона, стана публично достояние чрез партньора на Apple GT Advanced Technologies. Първоначално се считаше, че ще произвежда "компоненти за продукти на Apple" и от първия си ден ще се захранва с 100% зелена енергия. Очаква се сградите да работят 700 служители.

Междувременно стана ясно, че Apple се е сдобила с патент за обработването на сапфир, който да бъде използвам в потребителската електроника. Камерата и Home бутонът на iPhone 5S вече имат защитно покритие от сапфир, но по всичко изглежда, че компанията е решила да разшири приложението на този материал и да замени дисплеите си от Gorilla Glass със сапфирен дисплей.

Едва преди седмица главният изпълнителен директор Тим Кук подхрани спекулациите по темата, като заяви, че фабриката ще работи над „нещо велико“. Той обаче не пожела да конкретизира продукта, но бил убеден, че „хората обичат подобни изненади“.

GT Advanced Technologies вече представи по време на изложението Mobile World Congress 2013 покритие за дисплей от синтетичен сапфир – алуминиевоксид с химическата формула Al2O3,който иначе е познат като (преди всичко син) скъпоценен камък.  Сапфирът е вторият най-твърд кристал на Земята след диаманта. Той е между 2,5 и 3 пъти по-здрав от стъклото, но струва три до пет пъти повече.

Още преди няколко дни излезе информация, че производителят Foxconn вече е създал 100 прототипа на следващото поколение iPhone, което ще разполага със сапфирен екран. Обработката на кристала обаче е доста трудна и американската корпорация ще трябва да използва мощни лазери, с които да реже сапфира в подходящите за целта форми, пояснява Phonearena. Да се внедри подобен материал в безброй много устройства определено не е лесен процес, но явно Apple е решена на тази крачка. Ако слуховете се окажат верни, то следващият смартфон определено ще влезе в графата “иновации”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още