fallback

Акциите на Nokia в спирала надолу

За часове компанията загуби 5% от капитализацията си след пореден разочароващ отчет

17:22 | 23.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Финландският производител на телекомуникационна техника Nokia излезе на червено и през четвъртото тримесечие заради предстоящата продажба на подразделението за мобилни телефони.

Малко преди окончателната продажба на Microsoft бизнесът с мобилни телефони отново е на загуба. След печалба в размер на 193 млн. евро година по-рано, сега базираният в Еспо концерн отчита загуба от 25 милиона евро за четвъртото тримесечие. За лошите резултати допринася фактът, че загубата в размер на 201 млн. евро в бизнеса с мобилни телефони не може да се компенсира от рентабилността в останалата част от групата. На финансовия пазар акциите на компанията паднаха временно с около 5 на сто.

Nokia сега вече се състои от мрежовия доставчик NSN, цифровата картографска услуга Here и подразделението за иновации Advanced Technologies, което управлява запасите от патенти. Тези оставащи области отчитат тримесечни продажби за близо 3,480 милиарда евро – с почти една пета по-малко, отколкото преди една година. За намалението вина носи основно NSN.

Въпреки това обаче най-важното подразделение за мрежово оборудване успя да спести разходи  за най-малко 1,5 млрд. евро. За текущото първо тримесечие финландците очакват марж за мрежовата дивизия от пет на сто. Въпреки това тази стойност може да варира с четири процентни пункта нагоре или надолу. През първото тримесечие бизнесът с мрежово оборудване е традиционно слаб, след като клиентите са изчерпали своите инвестиционни бюджети през четвъртото тримесечие.

В подразделението си за картови услуги Here Nokia иска да увеличи инвестициите през тази година. Досега финландците лицензираха услугата за карти за Microsoft. Сега те се опитват да я вкарат във все повече коли. Заедно с Mercedes-Benz Nokia разработва триизмерни карти, които впоследствие трябва да се използват в т. нар. автономни автомобили.

Nokia дава малко подробности за това как напоследък се справя бизнесът с мобилни телефони. Компанията заяви само, че приходите от продажби на традиционните телефони намаляват, а в по-малка степен спад има и при смартфоните. Това изглежда изненадващо за много експерти, защото смартфоните от серията Lumia с операционната система на Microsoft Windows Phone сякаш бяха намерили стабилен пазар и от тримесечие на тримесечие отчитаха ръст в продажбите. Nokia отдава това на силата на конкурентните платформи. През есента Apple пусна на пазара своите нови iPhone-и.

Nokia обяви в началото на септември, че продава богатия на традиции бизнес с мобилни телефони на Microsoft за 3,79 млрд. евро. Софтуерният концерн ще плати още 1,65 млрд. долара за патентни лицензи за идните десет години. През ноември акционерите на Nokia одобриха сделката, а през декември зелена светлина дадоха и властите в Брюксел. Засега все още няма разрешение от регулаторите на някои страни. Nokia и Microsoft обаче се надяват, че ще могат да приключат окончателно със сделката до края на тримесечието. 

За цялата 2013 г. Nokia отчита загуба от 615 млн. евро. И за нея решаваща бе загубата в бизнеса с мобилни телефони в размер на 780 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още