fallback

Lenovo отново погледна към сървърния бизнес на IBM

Сделката ще помогне на китайската компания да си осигури нов източник на печалба след глобалния срив на PC продажбите

09:59 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайският технологичен концерн Lenovo Group Ltd води преговори за закупуване на сървърния бизнес от нисък клас на International Business Machines Corp (IBM), заяви запознат с разговорите неназован източник. По този начин двете компании съживяват преговорите, които се разпаднаха в средата на миналата година, пише MarketWatch.

През миналата пролет американската компания бе в напреднали разговори за продажба на целия или част от така наречения x86 сървърен бизнес на китайския производител Lenovo. Разговорите пропаднаха заради несъгласие за продажната цена между дружествата.

В свое изявление от вторник Lenovo съобщи, че е в преговори за потенциално придобиване. Новината повиши капитализацията на дружеството на борсата в Шанхай с над 3%.

Евентуалната сделка няма да бъде първата в историята между двете компании. През 2005 г. китайската компания закупи PC бизнеса на IBM.

Говорител на Lenovo отказа да коментира последните спекулации, че потенциалното придобиване е свързано със звеното на IBM.

По-рано тази седмица запознати с въпроса хора заявиха, че IBM проучва възможността за продажба на сървърния си бизнес, като сред потенциалните купувачи е Dell Inc.

Евентуалното споразумение може да се превърне Lenovo в основен конкурент на Hewlett-Packard и Dell в бизнеса със сървъри, след като китайската компания вече изпревари американските си конкуренти на пазара на персонални компютри.

Покупката ще помогне на Lenovo да си осигури и нов източник на растеж и печалба след срива на продажбите на PC в световен мащаб.

Повече за Lenovo може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още