fallback

Hewlett-Packard мечтае за нормалност

Всички членове на директорския борд ще бъдат предложени за преизбиране, предава Bloomberg

12:09 | 11.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На общото събрание на акционерите на 19-и март американският технологичен концерн Hewlett-Packard ще предложи за преизбиране всички членове на Управителния и Надзорния съвет, предава Bloomberg.

По този начин след продължаващия години наред смут в Изпълнителния и Управителния съвет компанията ще се опита да постигне приемственост, предава агенцията. Ако информацията е вярна, то акционерът активист Ралф Уитуърт ще бъде предложен за председател, а на противоречивия бивш председател на Надзорния съвет Рей Лейн също ще бъде предложено място в борда. Hewlett Packard отказва да коментира информацията пред Bloomberg. През миналата година една четвърт от членовете на борда бе заменена. 

В момента главният изпълнителен директор Мег Уитман се намира в разгара на процес на преструктуриране на базираната в Пало Алто, Калифорния, компания, която от години отчита спадащи печалби и продажби. Уитман наследи на поста германеца Лео Апотекер. Бившият шеф на SAP трябваше да освободи директорския стол след малко повече от година начело на концерна след серия от спорни решения. Придобиването на софтуерната компания Autonomy причини отписвания за няколко милиарда долара. Преди това пък оставка бе принуден да подаде и предишният главен изпълнителен директор Марк Хърд – заради грандиозен секс скандал. Хърд подаде оставка след разследване по обвинение за сексуален тормоз от жена, която е работила като външен маркетинг консултант на HP.

Ралф Уитуърт е един от малкото акционери - активисти начело на Надзорни съвети в Съединените щати. Той влезе в Управителния съвет в края на 2011 г. и замести през април 2012 г. Рей Лейн, който пое по-нисък пост заради силното недоволство на акционерите, свързано с придобиването на Autonomy.

„Това е необичайно", казва Чарлс Елсън от John L. Weinberg Center for Corporate Governance, цитиран от Bloomberот. "Но Уитуърт също е необичайна личност". Той се ползва с доверието на акционерите и на съвета на директорите.

Бившият шеф на eBay Мег Уитман дойде в HP през 2011 г. и обеща до 2016 г. компанията да излезе от низходящата спирала в продажбите и печалбите отново да поемат нагоре. През изминалата година обаче Уитман трябваше да признае, че този план вече е неизпълним. Тя поиска от акционерите повече време и търпение. Тъй като обаче Уитман успя да стабилизира финансовата основа чрез стриктно управление на разходите и намаляване на задълженията, като че ли компанията се ползва с доверието на Wall Street. През изминалата година акциите поскъпнаха с почти сто процента.

HP има големи проблеми на свиващия се пазар за компьтри с Windows и не държи значителен пазарен дял ш бързо развиващите се области като таблети или смартфони. Експериментът със своя собствена операционна система за смартфони и таблети се провалили. Софтуерът WebOS, който бе придобит заедно с пионера в производството на смартфони Palm за над 1 млрд. долара, бе продаден на корейския гигант LG, който вече представи на тазгодишното изложение CES свои телевизори с WebOS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още