fallback

HTC продължава да отчита загуби

Празничните продажби и новият флагман One Max не успяха да донесат промяна в тенденцията

10:07 | 06.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Тайванският производител на смартфони HTC продължава да генерира оперативна загуба и през четвъртото тримесечие поради спадащите продажби. Инвеститорите са разочаровани, а акциите на компанията загубиха след първите часове на оповестяване на резултатите 3,6% от стойността си.

Основната причина за нетната печалба, която компанията все пак отчете в размер на 7,5 млн. евро е продажбата на филиали на дружеството. Същевременно обаче нарастват и разходите по производството на HTC, докато приходите се свиват, което принуди компанията да продължи да отчита загуба.

В края на краищата оперативната загуба през четвъртото тримесечие според предварителните данни е в размер на 1,56 млрд. тайвански долара (еквивалента на около 38 млн. евро), а с това е по-ниска, отколкото през третото тримесечие, когато загубата в оперативния бизнес бе в размер от 3,5 млрд. тайвански долара.

Производителят на телефони с Android, който бе лидер на пазара с тази операционна система през 2010 г., изпитва от години затруднения да продава оборудването си на клиентите и да се състезава срещу Samsung и Apple, както и срещу предлагащите по-евтина продукция китайски компании. Междувременно тайванците вече не са сред десетте най-големи производители на смартфони в света.

Въпреки старта на продажбите на премиум смартфона One Max през четвъртото тримесечие, HTC не бе в състояние да се върне към предишното си равнище на приходи. Също така на пазара на надеждите Китай HTC изпитва все по-големи трудности, защото там местните производители притискат все повече тайванския претендент с високо качество и по-ниски цени.

Нетната печалба е в размер на 310 милиона тайвански долара, след като HTC продаде остатъчния си дял в производителя на слушалки Beats Electronics за 265 млн. тайвански долара. HTC първоначално купи през 2011 г. за около 300 млн. долара мажоритарния дял от 50,1% от марката с отличително червено "b“ на слушалките си. Почти година по-късно обаче Beats вече откупи половината от дела си за 150 милиона тайвански долара, а сега HTC получи още 265 милиона тайвански долара за остатъка. 

Анализаторите очакваха загуба от 1,09 милиарда тайвански долара. През третото тримесечие загубата, която бе първата от IPO-то на компанията през 2002 г., възлезе на близо 3 млрд. тайвански долара.

Приходите падат до 42,9 млрд. тайвански долара, след като три месеца по-рано компанията отчете приходи от 47 млрд. тайвански долара. Резултатът е в рамките на консенсусната прогноза, която бе в диапазона между 40 и 45 млрд. долара.

В своето съобщение за пресата компанията не дава никакви подробности за резултатите, нито пък предостави сравними данни от предходни години. През четвъртото тримесечие на 2012 г. HTC е реализирала печалба от 1 млрд. долара и приходи в размер на 60 млрд. тайвански долара. Тези цифри обаче не са напълно сравними, защото оттогава тайванските счетоводните правила се промениха, отчита Wall Street Journal

Повече информация може да откриете в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още