fallback

Третото тримесечие докара в България шеметни доставки на таблети и смартфони

Бизнесът с ИКТ хардуер остава стабилен, но се появяват първи признаци на забавяне, отчитат от CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co

16:38 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Седмо поредно тримесечие на ръст във вноса на компютърен хардуер и смазващ ръст в условията на криза в доставките на таблети. Това показват резултатите за третото тримесечие на 2013 г. за пазара в България.

„За нас обаче голямата изненада остава размера на експорта - седемгодишен максимум за периода и трети подред като стойност за последните 27 тримесечия“, отчитат от независимата агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. в своето 87-то тримесечно пазарно изследване, провеждано за 22-ра поредна година - "ICT Trade Bulgaria '2013". Вътрешния пазар обаче излезе на червено и като обем се върна до нивата отпреди 4 години.

На зелена територия се оказват доставките на десктопи и на портативни компютри, мрежов хардуер и токозахранващи устройства. В по-тесните вертикали на плюс излизат пазарите на монитори, твърди дискове, флаш памети, мултифункционални устройства и тонер касети. С червени индекси остава обаче вносът на принтери и цифрови камери.

По отношение на доставките на TelCo оборудване клетъчните телефони са абсолютен хит със шеметен ръст, изпреварвайки сумарно като стойност доставките в страната на компютри от всякакъв клас. GPS устройствата обаче остават на червено.

Продажбите в дистрибуторските канали в Q3'13 бележат отново феноменален резултат за четвърто поредно тримесечие. Компаниите от сектора навлизат все по-уверено в растящата ниша на бизнеса със смартфони, показват още данните. 

За разлика от тях продажбите на дребно в специализираните ИКТ магазини изостават. Но резултатите показват, че с продажбите на дребно е така почти в цяла Европа.

Пазарът се променя невероятно динамично, твърдят още от анализаторската компания. Ударът, който Apple нанася по традиционната PC индустрия, последван от Samsung, Acer, ASUS и дузина супер амбициозни китайски технологични компании, съчетан със смразяващи иновации в допълнение с достъпна мобилност, скокът в облачните технологии, навлизането на интернет магазините – всичко това са основните фактори, които предопределят пътя на ИКТ бизнеса и в България. Дали обаче пазарът на компютърен хардуер ще затвори на плюс годината, ще остане неясно до края на годината и ще зависи от последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още