fallback

Спортисти-аматьори се обръщат към високите технологии

Средностатистическият състезател по триатлон в САЩ е на 38 години с годишен доход от 126 000 долара

09:20 | 10.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор

В специална тренировъчна лаборатория в Сан Франциско, наречена BreakAway Performance, спортисти-аматьори преминават през подробни изследвания с помощта на напреднали технологии, проследяващи физическото им натоварване и състояние - от сила и гъвкавост до ергономика и биомеханика, пише Bloomberg.

Освен основните показатели като тегло и телесни мазнини, уредите отчитат и специфични физиологични данни като анаеробичен праг и съотношение между силата и теглото. Освен това се правят и фотографии на спортистите голи до кръста - в изправено и клекнало положение, за да се провери тяхната анатомична ориентация и стойка. Правят се и клипове, в които те плуват в басейн, след което ги обучават как да увеличат силата и ефективността на движенията си. Измерват се дори извивките на ходилата, след което се изработват специални пластмасови вложки към обувките за колоездене, благодарение на които се намалява натоварването на коленете, бедрата и гърба.

За фитнес маниаци, които работят в натоварени с данни области като финансите, привлекателността на подобна силно количествена и ориентирана към резултатите тренировка е очевидна. "Тези хора са свикнали да гледат таблици, графики и диаграми по цял ден", обяснява основателят на BreakAway Джоуел Рамирес. "Нашите данни говорят на свой собствен език. Паралелите са необичайни. Съотношението между силата и теглото и техният марж на печалбата", допълва той.

Роман Полнар, 35-годишен финансов съветник, който в миналото е имал надмормено тегло и е пушел по една кутия цигари на ден, се подготвя за триатлон. "Когато има базова линия и набелязани цели, чувството е изключително освобождаващо", споделя той. "Знам върху какво трябва да се съсредоточа. Числата не лъжат".

Засилващата се популярност на тренировките, базирани върху конкретни данни, съвпада с все по-голямата популярност на спортни събития за издържливост като триатлоните, в които състезателите бягат, плуват и карат велосипед. Средностатистическият състезател по триатлон в САЩ е на 38 години с годишен доход от 126 000 долара, според изследване на компанията TribeGroup. 68% от атлетите са с елитни професии като лекари, адвокати и счетоводители.

"Това е спорт за алфа мъжкари", твърди Скот Берлинджър, треньор по триатлон в спортен център в Ню Йорк, където 150-ма спортисти се упражняват с помощта на същите техники и технологии, които прилага BreakAway. "Нужна е известна доза самочувствие. Освен това става въпрос и за икономика. Това не са евтини изследвания".

Първоначалните изследвания и услуги в BreakAway струват около 1000 долара.

Последващите консултации и тренировъчни сесии са по около 150 долара на час. И това е всичко. "В крайна сметка човек трябва да разбира какво всъщност означават тези числа и как да ги използва - а един компютър не може да обясни това", твърди Полнар. "Добрият треньор може да създаде правилната връзка между онова, което казва компютърът, и онова, което казва тялото", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още