IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Microsoft не се нуждае от свой Стив Джобс?

Истинска лудост е да се разчита на един единствен човек, особено когато той трябва да управлява сложна компания с много лица

17:50 | 30.11.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ето защо Microsoft не се нуждае от собствен Стив Джобс. Бившият шеф на Apple имаше ясна и напредничава визия за това как всеки продукт трябваше да изглежда, а реализацията на последния се случваше с помощта на минимално количество външна намеса от страна на Управителния съвет, например. В някои случаи личните предпочитания на Джобс, касаещи дизайна и позиционирането, пожънаха страхотен успех. Някои проекти пък се доказаха като пълен провал.

Microsoft вече опита новаторски подход. Преди време ръководството прие политика за използване на математически алгоритъм при взимането на решения,  която се сгромоляса с гръм и трясък. Провалите на Microsoft не се дължат на липса на визия, добри идеи или страхотни технологии. Те по-скоро произтичат от комбинация, състояща се от невъзможност за разпознаване на добри идеи, както и липса на опит в представянето им на засилващо се скептична и незаинтересована публика.

Експерти съзират нова ниша в потребителската електроника, която трябва да бъде запълнена. За да се случи това обаче, Microsoft трябва да направи обратен завой след напускането на Балмър. От компанията трябва да се слушат в мнението на клиентите си и да им доставят софтуер, услуги и устройства, които те наистина искат да притежават. Без трикове и без абсурдни презентации за “Start” бутона, които не дават никаква информация за менюто, което той извиква.

Всички останали продават визия, обвързана със съответната платформа за продажба и разпространение на приложения. Затова, ако Microsoft иска да се разграничи, трябва да създаде собствена екосистема от устройства и услуги за тях, които да предизвикват еуфория сред клиентите.

Разбира се, това е много скъпо, но със сигурност ще върне загубеното доверие, от което Microsoft така има нужда.

Microsoft не се нуждае от собствен Стив Джобс, защото клиентите й са напълно способни да кажат от какво имат нужда. Само се замислете, цели развойни центрове работят по изобретяването на нови продукти. Тогава не е ли истинска лудост да разчиташ на идеите и вдъхновението на един единствен човек? Особено, когато той трябва да управлява сложна компания с много лица, като Microsoft.

Новият шеф на Microsoft трябва да заимства само основното от философията на Apple - фанатичното отдаване на продукта и постоянният стремеж той да изглежда и работи, точно както клиентите очакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 18
lozkhris
преди 10 години
Защото Майкрософт не е Епъл и никога няма да бъде.Просто нямат вкус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още