fallback

Хедж фондовете не печелят от акциите на Apple

Акцията обаче е втората най-популярна сред мениджърите заедно с AIG, Google, General Motors и Citigroup

09:39 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Apple е втората най-популярна акция сред тези, които са сред десетте най-големи позиции на хедж фондове през третото тримесечие. И затова вероятно мениджърите са много тъжни, защото с тази акция през тази година към 19-и ноември са постигнали доходност от точно нула процента, както може да се види от доклада Hedge Fund Trend Monitor на Goldman Sachs. В материала се обръща внимание на 783 фонда, които управляват активи на обща стойност 1,7 трлн. долара.

За да се разбере кои акции на хедж фондовете играят най-голямата роля, Goldman Sachs е избралa 50 акции, които са попадали най-често сред десетте най-големи позиции на тези фондове. Тази кошница от 50 акции е набрала през 2013 г. до този момент 30 процента доходност, като така е надминалa S&P 500 с 3,3 процентни пункта, показва проучването.

Нулата процента доходност на Apple се отличава значително от постигнатата от останалите акции в списъка доходност. Най-предпочитаната сред хедж фондовете акция е била тази на American International Group, която е донесла ръст от 39 на сто. След Apple на трето място е Google с доходност от 46 на сто. Четвъртото място отива у General Motors с печалба от 34 на сто, а петата позиция е за Citigroup, която постига доходност от 28 на сто. Според изследването на Goldman Sachs ТОП 5 остава непроменен през последните две тримесечия.

В края на третото тримесечие на миналата година Apple все още бе акцията, която най-често е сред десетте най-големи позиции на хедж фондовете, показват предишните проучвания на Goldman. Ново допълнение в последното тримесечие са книжата на Facebook, които вече са напреднали до шесто място и също са доста напред по възвръщаемост с цели 72 на сто.

Като цяло обаче по-малко от една двадесета от хедж фондовете са имали по-добро представяне през първите три тримесечия от S&P 500. Хедж фондовете са постигнали за този период средностатистическа доходност от само 6%, докато американският индекс е постигнал доходност от 25 процента. Стандартното отклонение на доходността е в размер на 11 процентни пункта, което според Goldman Sachs е висока стойност. Това разпределение показва, че една пета от фондовете дори са претърпели загуби през първите девет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още