fallback

Копирна машина HP, made by Sharp?

Споразумението за производство на оригинално оборудване ще има предимства и за двете компании

14:14 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският електронен гигант Sharp е активен и в областта на дигиталния печат и копирните системи. Според информация на агенция Ройтерс Hewlett-Packard проявява интерес към това да възложи на Sharp производство на копирни машини. Агенцията се позовава на двама добре информирани източници.

Ако съответният договор се сключи, доставките може да започнат до март 2014 година. За HP това сътрудничество не би било новост: от много години компанията поръчва части за лазерните си принтери от Canon. Книжата на Sharp поскъпнаха със 7,5% след новините, че компанията може да подпише договор за производството на копирни машини под марката Hewlett-Packard.

HP традиционно изпитва слабост в класическия сегмент за копирни машини с големина A3, като силните страни на компанията са при принтерите за A4 печат, както и в широкоформатния печат. Собствени HP продуктовите разработки като "Mopier" или базираната на мастило "Edgeline" бяха преустановени. Едно споразумение за OEM със Sharp (OEM е известен в отрасъла акроним за производител на оригинално оборудване, производители на части, които инсталират софтуер на своите системи), може да се окаже добра идея за американците, защото те ще спестят от скъпата развойна дейност на продуктите. В допълнение те ще могат лесно да се оттеглят от сегмента, ако процесът не проработи.

Sharp от своя страна ще може да използва по-добре производствения си капацитет. В продуктовия си бизнес поне засега HP и Sharp не се застъпваха. Японската компания се конкурира с по-специализирани в копирния бизнес компании като Canon, Ricoh и Konica Minolta. Голяма сделка от типа OEM обаче ще подпомогне силно затруднената в последно време компания.

В Европа Sharp продава своите системи за печат директно или чрез партньори и дистрибутори като Systeam. В някои от тези търговци Sharp участва чрез дял или напълно го е придобила. За HP устройствата на Sharp би трябвало преди всичко да служат за премахване на различията между по-малки офис системи и големите производствени машини, пише специализираният сайт Channelpartner.de.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още