fallback

Нова компания създава универсална кредитна карта

Устройството ще се свързва с мобилния телефон и ще разполага със специално криптиране

17:50 | 19.11.13 г.

Възможността за безконтактни картови плащания, технологиите, развивани от Google, както и системата за мобилни разплащания на Isis, карат анализаторите да мислят, че Силициевата долина върви в нова посока. Прокарването на карта през определена точка на четеца за магнитни ленти е лесно и приложимо на милиони места по света.

В действителност мобилни компании за плащания не е задължително да се опитват да променят основната транзакция, те просто дават възможност за използване на картата на повече места.

Канишк Парашар научава този урок по трудния начин. През 2010 г.  ветеранът от PayPal разработва приложение за смартфон портфейл, което се нарича Smart Market. То така и не е пуснато официално, но създателят му основава нова компания, която се опитва да създаде една много по-добра кредитна карта от тази, която познаваме.

Компанията е създала нещо, което е често сравнявано с универсална кредитна карта, тъй като магнитната й лента може да се препрограмира в движение. По този начин картата може да отговаря на нуждите на клиента, а той да разполага не само с кредитни и дебитни карти, но и с карти за подаръци, за лоялни клиенти, както и почти всички видове карти, които съществуват.

Coin е с размера на стандартната кредитна карта. На нея има малък екран, на който е изписано името на собственика й, датата на изтичане, кодовете за сигурност и всичко друго, което един търговец би трябвало да провери, когато сключва сделка с потребителя.

Устройството може да се свърже със смартфон с iOS или Android посредством Bluetooth, но не е задължителна интернет връзка за използването на картата. Нейното приложение позволява зареждането на нови карти и управление на вече зададените карти в нея. Тя използва 128-битово криптиране, за да осигури съхраняването на всички данни. Ако картата загуби контакт с телефона, тя се заключва, а на потребителя се сигнализира. Потребителят има възможност да отключи картата с код в случаите, в които батерията на телефона е изтощена или мобилното устройство не е наблизо.

Coin разполага с вградена батерия, която не може да се заменя и издържа две години. Картата е проектирана така, че да бъде по-издръжлива на наранявания от обикновената кредитна карта, твърди Парашар.

Въпреки че има начално финансиране на проекта, все още няма хардуерна компания, която да е инвестирала в производството й. Всеки желаещ да се сдобие с устройството може да го направи от специален уебсайт. Първите закупили картата ще я получат срещу 50 долара, а по-късно тя ще се предлага срещу 100 долара. Очаква се първите доставки да бъдат осъществени през следващото лято.

Coin е нова концепция, твърди Парашар. По думите му идеята на картата не е да замести кожения портфейл с цифров, а по-скоро да го направи по-малко обемист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още