fallback

Скандалът с подслушванията смути бизнеса на Cisco

Производителят на рутери и маршрутизатори страда - съкращаването на работни места и планът за икономии не предотвратиха новия спад на цената на акциите

09:34 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заради скандала с подслушванията в САЩ много клиенти странят от продуктите на Cisco и това ще причини сериозен спад на бизнеса на компанията за мрежово оборудване. Групата се настройва за спад в приходите от продажби в диапазона от осем до десет процента за второто фискално тримесечие, а тази прогноза изпрати акциите в сряда в следборсовата търговия надолу с почти десет процента. Дори увеличението на текущата програма за обратно изкупуване на акции в размер на 15 млрд. долара не успя да успокои инвеститорите, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс се оплаква от слабо търсене на развиващите се пазари като Китай, където клиентите са предпазливи при покупките си заради политическите последици от разкритията за програмите за следене на американската Агенция за национална сигурност, направени от бившия служител Едуард Сноудън. В други страни пък клиентите били обезпокоени от трудната икономическа ситуация.

Особено в края на първото тримесечие поръчките са се свлекли драматично, добавя Чеймбърс. „Последните две седмици от последното тримесечие са наистина трудни".

Още през първото тримесечие ръстът на продажбите се оказа по-бавен от очакваното - Cisco отчете покачване от две на сто до 12,09 млрд. долара. Всъщност концернът се надяваше на ръст от между три до пет процента. Печалбата се стопява с около пет процента до 2 млрд. долара.

Акциите на компанията се търгуват в момента на цена от 23,99 долара за брой на Nasdaq, а от обявяването на предишните тримесечни резултати през август досега пазарната капитализация се е свила с 9%, предава още Ройтерс. 

Cisco произвежда устройства за трафик на данни, наречени маршрутизатори и комутатори. Техниката на базираната в Калифорния компания се вгражда в повечето корпоративни мрежи и гарантира интернет свързаност.

Преди три месеца Cisco обяви, че ще съкрати 4000 работни места – 5% от всички свои служители, като обоснова решението си с бавното икономическо възстановяване в световен мащаб, както и с необходимостта компанията да стане по-пъргава чрез раздробяването ѝ на по-малки екипи.

В началото на годината технологичният гигант обяви, че специализираното в производството на безжични маршрутизатори и рутери за домашни потребители подразделение Linksys е продадено на Belkin.

Cisco придоби Linksys през 2003 г. за 500 млн. долара. Браншови наблюдатели обаче смятат, че компанията сега ще получи много по-малко пари. Сумата на сделката остана неназована. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още