fallback

Alcatel-Lucent се подсилва с увеличаване на капитала

Производителят продължава отчаяно да търси пътя за излизане от кризата

13:47 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Френският производител на телеком оборудване Alcatel-Lucent иска да си набави 955 млн. евро чрез увеличение на капитала. Чрез издаването на емисия облигации с висока доходност в касите трябва да влязат 750 млн. долара, обяви групата в понеделник. Освен това чрез синдикирана кредитна линия концернът планира да си набави още 500 млн. евро. Новината не се прие добре на пазара, като в началото на сесията акциите се срутиха с осем процента. С течение на времето те се възстановиха леко, но към обяд все още отчитат спад от 3,5%. 

В момента Alcatel-Lucent, която се съревновава с по-големи конкуренти като шведската Ericsson, китайската Huawei и финландската Nokia, се намира в процес на трансформация. Главният изпълнителен директор Мишел Ком иска да насочи компанията към високоскоркостни предложения в мобилния и фиксирания бизнес. Въпреки твърдия курс към строги икономии Alcatel-Lucent не успява да излезе от зоната на загубите, като записа шесто поредно тримесечие на загуба. До 2015 г. е планирано съкращаването на 10 000 допълнителни работни места. Това би значело, че всеки седми служител ще бъде съкратен. През последните години вече бяха закрити 5000 работни места.

Ком, който ръководеше европейския бизнес на телекомуникационния гигант Vodafone, е третият изпълнителен директор, който се опитва да изправи на крака Alcatel. През юни, когато обяви плана си за обрат, който от своя страна ще струва продажби на активи на стойност 1 милиард евро до 2015 г., той каза, че компанията трябва да изравни разходите си с тези на своите конкуренти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още