fallback

Samsung предлага край на патентните войни

По този начин концернът ще се опита да избегне глоба от страна на ЕК

19:32 | 17.10.13 г.
Автор - снимка
Създател

Корейският технологичен концерн Samsung планира вече да не залива конкурентите си като Apple с патентни дела и по този начин ще се опита да избегне глоба от Европейската комисия (ЕК).

Южнокорейският електронен гигант е предложил да не дава под съд в продължение на пет години нито една компания за предполагаемо нарушение на патенти в областта на мобилните телефони, заяви в четвъртък Брюкселкият орган. Предпоставка за това е съответният контрагент да се съгласи да сключи споразумение за лиценз със Samsung.

Засегнатите компании могат да представят мненията си по отношение на предложението в срок от един месец.

Ръководените от еврокомисаря Хоакин Алмуня експерти обвиниха преди това производителя, че забранява на Apple използването на важен патент за мобилни телефони, въпреки че американският конкурент е поискал да плати т. нар. „справедлива цена за използването“. По този начин Samsung не е спазил принципите на лоялната конкуренция.

Samsung и Apple са водещите производители на процъфтяващия пазар на смартфони и таблети и водят ожесточена война. И двата концерна спорят за патенти в повече от десет страни.

Ако корейците и комисията не се споразумеят, Samsung е заплашен от глоба в размер на до 10% от годишните приходи, което ще съответства на 18,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още