fallback

Intel тъпче на място

Третото тримесечие премина според очакванията - със скромен ръст в тежка среда, коментира главният изпълнителен директор Браян Крзанич

10:53 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Intel се намира в трансформация. Гигантът в полупроводниковата индустрия се опитва под висок натиск да намали зависимостта си от слабия PC бизнес. Все още преносимите настолните компютри са в основата на бизнеса. В резултат на това отново тримесечните стойности не показват растеж.

През третото фискално тримесечие продажбите и печалбата остават на равнището от миналата година. Intel подчертава ръста си в бизнеса с чипове за центрове за данни, докато приходите в PC сектора отново падат.

Приходите се увеличават на годишна база с по-малко от 0,2% до 13,48 млрд. долара. По отношение на печалбата има спад от 0,7 на сто до 2,95 млрд. долара, както обяви компанията след края на борсовата сесия.

Чиповете за класически лаптопи и настолни компютри все още са в основата на бизнеса на Intel. Пазарът на компютри обаче се сви през миналата година с близо една десета. В резултат на това приходите в съответния сектор в Intel спаднаха с 3,5% през изминалото тримесечие до 8,4 млрд. долара.

Новият главен изпълнителен директор Браян Крзанич се опитва от известно време да направи Intel по-независим от PC бизнеса. Компанията наскоро направи следващия си опит да даде тласък на по-енергийно ефективни процесори за смартфони и таблети. Този пазар е доминиран от технологията на британския разработчик на чипове ARM. Intel се опитва от години да раздвижи пазара, но засега отчита само изолирани успехи.

Освен това Intel наскоро обяви чипове за всички видове мрежови устройства - от потребителски продукти до големи медицински технологии, за приоритет. Но този бизнес все още е много малък в сравнение с PC подразделението, което допринася с лъвския пай за оперативната печалба от 3,5 млрд. долара. 

Един светъл лъч са продажбите на процесори за центрове за данни, които нарастват на годишна база с 12,2 на сто до 2,9 млрд. долара. И тук Intel е спечел пари, докато новите области са довели до големи загуби.

В същото време групата се надява, че нови видове устройства, като например изключително леките и тънки ултрабуци ще възродят PC пазара. Intel разполага с готови подходящи чипове за тях. Въпреки това новите модели не успяват да предотвратят свиването на пазара на персонални компютри, след като клиентите предпочитат да купуват смартфони и таблети .

“Третото тримесечие премина според очакванията, със скромен ръст в тежка среда”, каза главният изпълнителен директор Браян Крзанич. “Ние изпълняваме нашата стратегия да предлагаме все по-широко и разнообразно портфолио от продукти, което обхваща ключови сегменти на растеж, операционни системи и форм фактори. От август досега ние представихме над 40 нови продукта за пазарните сегменти от Internet-of-Things, до центровете за данни, с нарастващ фокус върху ултра-мобилните устройства и системите 2-в-1.” 

Като цяло през тримесечието компанията е изплатила дивиденти от 1,1 милиарда долара и е използвала 536 милиона долара за обратно изкупуване на 24 млн. акции.

В следборсовата търговия акциите на Intel поскъпнаха първоначално с около 1%, тъй като печалбата за тримесечието бе над пазарните очаквания. Малко по-късно обаче трендът се обърна, защото с прогнозата си за следващото тримесечие Intel е по-предпазлив от анализаторите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още