fallback

BlackBerry съкращава 4 500 служители

Новината предизвика срив на капитализацията на канадската компанията с над 16% на борсата в Торонто

10:43 | 21.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

BlackBerry обяви съкращението на 4 500 свои служители вследствие на значителни финансови загуби. В публикувано в петък официално съобщение канадският производител на смартфони посочи, че очаква финансовите му несгоди през второто тримесечие да възлязат на сума в диапазона 950-995 млн. щатски долара. Като основна причина са посочени слабите продажби на мобилни телефони, пише ИТАР–ТАСС.

От BlackBerry се надяваха да подобрят финансовото си положение и да си възвърнат позагубените си позиции на световния пазар с новите модели Q10 и Z10, който бяха пуснати в продажба през януари. Надеждите на канадския производител обаче бяха смазани – компанията успя да пласира едва 3,7 млн. смартфона през второто тримесечие, или близо два пъти по-малко в сравнение с периода януари-март.

През 2012 г. BlackBerry намали работната си сила с общо 5 000 служители. През юли и август тази година пък бяха освободени съответно 250 и 100 работници. Новата вълна от съкращения ще засегне близо 40 на сто от целия персонал на дружеството.

В началото на 2000 г. производството на смартфони с физическа клавиатура, която ускорява скоростта на комуникацията, набра голяма популярност в САЩ и останалия свят. Въпреки това с навлизането на пазара сензорните устройства, например iPhone, както и базираните на операционната система Android смарт джаджи, търсенето на продуктите на BlackBerry на световния пазар рязко намаля. Световният пазарен дял на канадската компания се смъкна от 20 на сто през 2009 г. до 3% днес. В САЩ пък отстъплението е от 46% до 2%.

Новината за освобождаването на близо 40% от целия персонал на BlackBerry провокира значителни разпродажби на книжата на дружеството, листнати на фондовата борса в Торонто. Пазарната капитализация на компанията отстъпи с 16,08% в петъчната търговия.

Вижте видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още