fallback

Blackberry си слага краен срок за продажбата си

Сделката за Nokia внася допълнително напрежение в канадския концерн

15:10 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изпитващият сериозни затруднения производител на смартфони BlackBerry е под високо напрежение в търсенето си на купувач. Още през ноември може да станем свидетели на поглъщане, твърдят запознати с въпроса източници, цитирани от Wall Street Journal.

Първоначалните дискусии вече са проведени, казват те. Заинтересовани имало както за двете части от дружеството, така и за цялата група. Като основен кандидат се спряга името на китайската Lenovo.

Официалният процес на продажбата може да започне скоро, след като BlackBerry прегледа и сортира списъка на потенциалните участници в наддаването, казва информиран източник. Но това по никакъв начин не означава, че някой ще представи сериозна оферта за Blackberry или че придобиването всъщност ще се осъществи в посочения период. Но Бордът на директорите упражнявал силен натиск и настоявал за бързо решение. 

Заинтересованите страни са от сравнително широк спектър. Добре информирани източници казват, че финансови концерни от Канада и Съединените щати, като Canada Pension Plan Investment Board и Bain Capital, проверяват дали да не подадат оферти. Дори и технологични компании от Азия, като производителят на PC-та и смартфони Lenovo, ще подадат предложения.

Наскоро главният изпълнителен директор на Lenovo Ян Юенцин не пожела да коментира темата Blackberry. Той заяви само, че би желал да насърчи консолидацията в телекомуникационния и компютърния бранш. Ако се открие възможност и тя пасва на стратегията на Lenovo, то компанията няма да се колебае да действа, поясни Ян. Китайците обаче имат интерес може би само към отделни части на Blackberry. А един анализатор твърди, че повече от един кандидат искат да поемат части от концерна.

Фактът, че BlackBerry сега се е забързал така да се намери купувач, може би е свързан и с придобиването на мобилния бизнес на Nokia от Microsoft. По този начин един потенциален кандидат за сделката изпада от състезанието. Microsoft съобщи в понеделник, че ще купи важното подразделение на Nokia за 7 млрд. долара. Със сделката продажбите на BlackBerry могат да бъдат подложени отново на натиск, казват анализатори. Microsoft скоро вероятно ще стане третият по големина играч на пазара на смартфони, твърдят анализатори от МКМ Partners.

BlackBerry обяви в средата на август, че специална комисия на групата проучва бъдещите стратегически алтернативи. Под въпрос е не само продажбата, но и образуването на съвместно предприятие, на стратегическо партньорство или "други операции".

BlackBerry доминираше пазара на смартфони през по-голямата част от изминалото десетилетие. Но с бума на новите устройства със сензорни екрани, като iPhone от Apple, канадците западнаха значително. Както пазарният дял, така и акциите на фондовата борса отчетоха драстичен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още