fallback

Hewlett-Packard продължава да губи приходи

Продажбите в компютърния производител продължават да отчитат спад, особено в считаното за основно подразделение „Сървъри и софтуер“

10:21 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският технологичен концерн Hewlett-Packard (HP) отново трябва да понесе болезнен неуспех в борбата му срещу PC-кризата. Обозначеното от главния изпълнителен директор Мег Уитман като най-важно за възраждането на групата подразделение „Сървъри и софтуер“ отчете рязък спад в продажбите. Нов мениджър сега ще трябва да върне дивизията обратно към успеха. Освен това в сряда Уитман се сбогува и с целта през следващата фискална година компанията да отчете ръст, предава Ройтерс.

През изминалото тримесечие приходите намаляват на годишна база с осем процента до 27,2 милиарда долара, както обяви HP след края на борсовата сесия в САЩ в сряда. Сега Уитман вече не очаква растеж за следващата фискална година, която започва през есента.

Все пак HP постига в приключилото в края на юли трето тримесечие печалба от 1,39 милиарда долара. Преди година компанията отчете загуба от 8,86 милиарда долара. Тогава големите отписвания, както и високи разходи заради съкращенията на работни места натовариха резултатите. Акциите на HP реагираха на данните със силен спад в следборсовата търговия, който на моменти достигна почти осем процента.

Бизнесът в основните сфери на компютърния пионер се свива значително. Продажбите на PC подразделението спадат с 11 процента до 7,7 млрд. долара. Особено силен е спадът в продажбите на частни потребители, където намаляването е от цели 22 на сто. Според пазарни анализатори през тримесечието продажбите на компютри отчитат спад от около десет процента. Потребителите продължават да предпочитат да купуват смартфони и таблети, където HP е слабо представена. При тези обстоятелства китайският производител Lenovo трупа точки на компютърния пазар и наскоро измести HP от престола на най-големия PC производител в света.

Във втория по големина за HP стълб – бизнесът с принтерите, е налице спад на приходите от продажби от четири процента до 5,8 млрд. долара. HP успява да увеличи продажбите на оборудване за компании с 12 процента, но в потребителския бизнес се отчита лек спад от два процента. Принтерите някога бяха „златната мина“ за HP, но заради възхода на фотоплатформите и онлайн услугите за съхранение потребителите печатат все по-малко снимки и документи.

Бизнесът със сървъри и услуги на компанията се свива с девет процента. Подразделението в бъдеще ще се ръководи от Бил Вигт, който досега е бил оперативен директор на групата. Неговият предшественик Дейв Донатели напусна поста след като в отношението му с Уитман възниква напрежение, предава финансовата информационна агенция Bloomberg. През юни Уитман вече замени и шефа на подразделението за PC и принтери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още