fallback

При уволнение Торстен Хайнс ще получи над 55 млн. долара от BlackBerry

Сумата е съставена от заплати, обезщетения и акции, които мениджърът ще получи, ако бъде уволнен

14:56 | 18.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на BlackBerry Торстен Хайнс ще получи 55,6 милиона долара като обезщетение в случай на уволнение след евентуална продажба на компанията. Тази сума е изчислена от Bloomberg въз основа на съобщение на работодателя му до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Сумата е съставена от заплати, обезщетения и акции. Дори и в случай на уволнение без продажба на компанията дошлият от Siemens мениджър няма да е принуден да търпи големи трудности. В този случай той ще има право на обезщетение в размер на 22 млн. долара.

Самият Хайнс е начело на създаден от компанията през миналата седмица специален комитет, които обмисля "стратегическите алтернативи" пред Blackberry. Една от тези алтернативи е продажба, а в този случай смяна на главния изпълнителен директор е много вероятна. 

Обмислят се също така съвместни дружества, партньорства и съюзи, или продажба, уведоми съветът. За финансов съветник на комитета е избрана банката JP Morgan. BlackBerry подчертава, че не може да гарантира, че ще в резултат ще има сделка, защото това е само разследване. Малко преди това Ройтерс съобщи, че компанията обмисля делистването си подобно на Dell. Като партньор, също както в случая на Dell, се спряга името на инвеститора Silver Lake. За най-голям актив се счита патентния състав на BlackBerry, за който може да се платят до 5 млрд. долара.

Самият Хайнс наскоро каза, че BlackBerry просто преминава през втората фаза от процес от три части, който трябва да доведе до обрат и при това се намира на прав път. Преструктурирането костваше преди около година работата на около 5000 служители. Тъй като успехът не идва толкова бързо, каквито надежди имаше, BlackBerry обяви в края на юли 2013 г., че ще освободи още около 250 служители. Няколко седмици по-рано мястото си загуби и отговарящият за американския бизнес мениджър Ричард Пиасентин. Blackberry има в момента около 13 000 служители по целия свят.

Първият видим белег на процеса на трансформация се появи в края на януари, когато бе представена QNX-базираната операционна система BlackBerry 10 и първите два оборудвани с нея смартфони. Междувременно производителят разшири портфолиото си със смартфони с или без клавиатура. Платформата обаче не успява да се наложи толкова добре, колкото се очакваше, а по-скоро пропада все повече в надпреварата за третото място за сметка на телефони с Windows от алианса между Microsoft и Nokia.

През първото тримесечие на финансовата година (до 1 юни 2013) Blackberry успя да продаде само 2,7 милиона смартфона BlackBerry 10. компанията отчете загуба от 84 милиона долара, или 16 цента на акция, при приходи от 3,1 млрд. долара.

При това компанията се изтегли напълно от пазара на таблети. Обещаната актуализация до Blackberry 10 за седеминчовите таблети Playbook се оказа доста трудна в техническо отношение и бе отказана, а ръководещият бизнеса с таблети мениджър Дейвид Дж. Смит напусна компанията. 

По-успешен изглежда базираният на BYOD корпоративен софтуер BlackBerry Enterprise Service 10, който дава контрол на дружествата над устройствата на служителите и позволява строгото разделение на бизнес и лични данни също и за устройства с Android и IOS. Според BlackBerry той вече се полазва от повече от 18 000 компании и правителствени агенции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още