fallback

Samsung все пак може да спечели от ветото в полза на Apple

Патентите, за които Apple има претенции, не са свързани с конкретни стандарти и Samsung може да обжалва част от изгубените дела

11:40 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В началото на месец юни в свое решение Федералната търговска комисия на САЩ (ITC) забрани на калифорнийската технологична компания Apple да внася някои модели в Америка. Конкурентът й – Samsung – изгуби това дело, но южнокорейската компания сега може да се размине със забрана за внос на свои мобилни телефони по други две дела за мобилни патенти.

Патентите на Apple срещу Samsung, които могат да бъдат изключени от ITC на 9 август, не са свързани с конкретни стандарти и Samsung може да обжалва част от изгубените дела, свързани с touchscreen апаратите и разкриването на телефонни номера.

Търговският комисар на Белия дом Майкъл Фроман блокира с ветото си в последния момент решение на ITC в полза на Samsung. Според Bloomberg решението на Фроман относно забраната за внос на моделите не е била на място, защото патентът, за който се води спорът, е част от производствен стандарт и е трябвало да бъде лицензиран по съответния ред. Очаква се решението на Фроман да повлияе и на няколко други дела, чакащи разглеждане в ITC. Едно от тях е делото на Ericsson и InterDigital, които обвиняват Samsung в нарушение на патентованите стандарти за технологията на мрежата.

Други дела, подлежащи на разглеждане, са тези на InterDigital срещу Huawei и това на LSI Corp. срещу Realtek. Това означава, че за много компании, които притежават патенти за мобилни технологии като Qualcomm, например, ще бъде трудно да получат лиценз. Така смята Ник Родели, директор на Legal Edge Research към Центъра за финансови изследвания и анализи в Роквил, щата Мериленд.

Намесата на администрацията на президента Барак Обама за вноса на някои модели като iPhone 4 и iPad 2 3G е първата подобна отмяна на забрана от 1987 г. насам , когато президентът Роналд Рейгън направи подобно нещо с чиповете за памет на Samsung.

Донълд Розенберг, главният юристконсулт на Qualcomm сподели пред Подкомисията по съдебната власт, че процесът по изграждане на стандарти „окуражава всички участници да си сътрудничат по отношение на споровете“. Базираната в Сан Диего Qualcomm е най-големият производител на чипове за мобилни телефони. По данни на Bloomberg една трета от приходите на компанията идват от лицензи.

В спора между Ericsson, най-големият производител на апаратура за безжичен интернет в света, и Samsung двете компании се обвиняват взаимно, че едната е нарушила патентни права за целия сектор, и патенти за уникални по своята същност характеристики.

Майкъл Фроман оправдава решението за вето главно с това, че забраната на ITC се основава на основите на патент за технически стандарти. За такива стандартни патенти важат специални правила: те трябва да бъдат лицензирани при справедливи условия и без дискриминация на конкурентите.

Уилиям Мери, главен изпълнителен директор на InterDigital, е сигурен, че неговата компанията ще спечели водените от нея дела. На 9 август ITC ще преразгледа решението на съда, според който Nokia, ZTE и Huawei не са нарушили патентните права на InterDigital. А след това ще бъде гледано делото на InterDigital срещу Samsung.

Всичко за патентните войни четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още