fallback

Apple разследва предполагаема смърт заради iPhone

Китайка може би е получила токов удар, докато е разговаряла по зареждащо се устройство

10:18 | 16.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Технологичната компания Apple изследва мистериозната смърт на 23-годишна жена в Китай, която се предполага, че е причинена от нейния iPhone, съобщиха от компанията в понеделник. Подробностите за смъртта са неясни, но нейното семейство твърди, че нейният iPhone е нанесъл фатален токов удар по време на зареждане, пише Wall Street Journal.

В интернет случаят срещна голямо отразяване, много потребители вече разпространиха предупреждения в социалните медии да не се използва телефона, докато се зарежда.

Според китайската държавна агенция Синхуа, които цитира разкази на роднините на жертвата от западната китайска провинция Синдзян-Уйгурски автономен район, жената се е опитала да поеме повикване, докато iPhone е бил свързан към мрежата. Представител на местното Бюро за обществена сигурност е заявил в понеделник, че "фундаментално изследване" е показало, че жена на име Ай Лун Ма е получила фатален токов удар. „На нейния врат имаше очевидна следа от електрошоков удар", заявяват от бюрото.

В допълнение служителят е посочил, че има текущо разследване и заяви, че не разполага с повече подробности за това дали смартфонът, зарядно устройство или нещо друго е убило жената.

Свое становище по казуса разпространи и производителят Apple: „Ние научихме с голяма тъга за този трагичен инцидент и изпращаме своето съболезнование на семейство Ma. Ние ще направим пълно разследване на този въпрос и ще си сътрудничим с властите".

Официални медии цитираха постинг в микроблога на една жена, която се представя като сестрата на жертвата, но чиято самоличност не може да бъде проверена. Тя твърди, че е купила устройството през декември, без да конкретизира дали това е най-новият iPhone или предшественикът.

Въпреки че фактите са откъслечни, редица интернет потребители в Китай коментират вида на зарядното устройство, което би могла да е използвала жената. През май китайската асоциация на потребителите (China Consumers' Association) предупреди за опасността от наводняване на пазара с неодобрени зарядни устройства. В съобщението си асоциацията заяви, че зарядните устройства може да превърнат всеки един смартфон в "джобна граната“ и в редица случаи да предизвикат електрически експлозии, токов удар или пожар.

„Не разказвайте глупости, това са 5 волта, които не могат да убият дори една хлебарка", пише един микроблогър. "Какво ще кажете за защита от пренапрежение в къщата?"

Друг потребител пише, че един зареждащ се телефон не би следвало да е проблем, освен ако сградата не се обслужва от повреден трафопост. Дори и в този случай обаче вероятността това да се случи била малка.

Инцидентът е само малка част от редицата PR проблеми, с които Apple трябва да се справи в Китай. През април вестникът People's Daily, говорител на комунистическата партия, вкара App Store на американската компания в списък със сайтове, за които се предполага, че предлагат порнографско съдържание и поради това се разследват. Малко преди това изпълнителният директор на Apple Тим Кук трябваше да се извини публично на китайските потребители, след като условията за връщане и гаранция на стоките на групата бяха критикувани от държавните медии.

Китайските медии предполагат, че американският концерн съвсем умишлено избягва да заменя смартфоните с нови, защото по този начин гаранцията би трябвало да се удължи с една година съгласно политиката на компанията в Китай. От друга страна - при подмяна само на отделни детайли периодът се увеличава само с 90 дни.

Китай е все по-важен за американската компания, като за това свидетелстват и двете посещения в рамките на една година на Кук в Поднебесната империя. Той стана първият директор на Apple, който посети азиатската държава. Неговият предшественик Стив Джобс никога не посети страната, в която Apple сглобява своите смартфони. Кук, от друга страна, се срещна не само с водещите политици, но посети и фабрика на поддоставчика си Foxconn.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още