fallback

Кандидатът за фалит Sharp отчита рекордна загуба

Производителят на дисплеи ще разчита на Samsung да го измъкне от зоната на загубите

17:32 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател

Зам.-изпълнителният директор на Sharp Corp Козо Такахаши по време на представянето на резултатите в Токио. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в дълбока криза електронен гигант Sharp се е смъкнал през изминалата фискална година толкова дълбоко в "червената" зона, където не е бил досега. Както съобщава производителят на телевизори с плоски екрани във вторник, към датата на публикуване на баланса - 31-и март, концернът е отчел рекордна загуба от 545 млрд. йени (в момента еквивалент на 4,20 милиарда евро, 5,4 млрд. долара). Година по-рано компанията отчете загуба в размер на 376,1 милиарда йени, предаде Ройтерс.

Все пак за текущата фискална година концернът разчита да се завърне в зоната на печалбите. Целта е нетна печалба в размер на 5 млрд. йени. До 2016 г. трябва да бъде отчетена оперативна печалба от 150 млрд. йени, което да бъде подпомогнато от разширени доставки на екрани за корейския партньор, казва източник на Ройтерс. 

Sharp отчиташе за всички пет години до март 2008 г. насам годишна оперативна печалба между 100 и 200 млрд. йени преди бизнесът с телевизори и дисплеи да пострада от свръхкапацитет, силната йена и ожесточената конкуренция от корейски и тайвански конкуренти.

Според публикувания днес екшън план Sharp Corp, основен доставчик на Apple Inc, ще се стреми да увеличи продажбите си за конкурента на производителя на iPhone - Samsung Electronics Co, по силата на тригодишна рехабилитационна пътна карта.

Според този бизнес план Sharp иска да заеме и още 150 милиарда йени през тази година от своите банки, за да изпълни краткосрочните си дългови задължения, и в замяна ще даде на кредиторите си редица ръководни позиции, казва източникът на Ройтерс, който пожелава да остане анонимен.

Ключовото предизвикателство за възстановяването на Sharp обаче ще е поддържането на достатъчен капацитет в заводите, за да си осигури достатъчно постъпления, с които да задоволява кредиторите, въпреки забавянето на растежа набизнеса, най-важната част от който са екраните за iPad и iPhone на Apple. 

В момента Sharp разчита на свежи пари отвън. Групата вече влезе в партньорство със Samsung и покани представители на специализирания в производството на чипове концерн Qualcomm в борда си. През миналата есен Sharp трябваше да признае, че се притеснява за оцеляването си, припомня Ройтерс.

През октомври компанията бе спасена с кредит в размер на 360 млрд. йени, осигурен от Mizuho Financial Group, Mitsubishi Financial Group и други кредитори. За да гарантира спасителния заем, компанията бе принудена да ипотекира офиси и фабрики в Япония, включително и един завод, в който произвежда екрани за iPad на Apple и за най-новата версия на iPhone. Освен това компанията се принуди да съкрати работната си сила с 10 000 души и да търси купувачи за чуждестранни активи, включително подразделенията за сглобяване на телевизори в Китай, Малайзия и Мексико.

През септември пък стана ясно, че изпадналият в затруднение концерн е трябвало да ипотекира сградата на централата си в Токио, както и доста фабрики, за да гарантира кредит в размер на 150 млрд. йени.

Междувременно закъсалият производител на телевизори, който по-рано обяви, че се съмнява в способността си да оцелее, сключи през декември сделка за продажба на акции на стойност 9,9 млрд. йени (118 млн. долара). Купувач, а по всяка вероятност и спасител, е най-големият производител на чипове за мобилни телефони - Qualcomm.

Анализаторите предвиждат средният годишен ръст на печалбата на Apple да бъде по-малко от 5 на сто през следващото десетилетие, в сравнение със средно нарастване от 60 процента през последните пет години. През януари Sharp трябваше да ограничи производството на 9,7-инчовите екрани за iPad, което заплаши възстановяването на рентабилността. Японската компания се готви да започне през следващия месец масово производство на екрани за следващия модел iPhone на Apple, казва още източникът.

Сключеното със Samsung Electronics през март споразумение предвижда корейците да поемат 3% от страдащата компания срещу 10 млрд. йени (приблизително 82 млн. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още