fallback

Акционерите на Nokia започват да губят търпение

Под ръководството на Стивън Елъп компанията отчете обща загуба в размер на 3,8 милиарда евро

09:09 | 08.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На главния изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп му се наложи във вторник яростно да защитава стратегията на финландския производител на мобилни телефони срещу критиките на акционерите. Те се съмняват, че дружеството е в състояние да се справи с глобалните гиганти като Apple или Samsung Electronics, пише Wall Street Journal.

По време на Общото събрание на Nokia Елъп каза, че иска да възвърне пазарния дял в САЩ и продължава да разчита на софтуера Windows от Microsoft за смартфоните от серията Lumia. В навечетието на събитието председателят на борда Ристо Сииласмаа обяви, че компанията иска да "отново да е печеливш концерн".

Елъп седна на шефския стол през 2010 г. като първият чужденец начело на финландската компания. Под негово ръководство  Nokia отчете обща загуба в размер на 3,8 милиарда евро. Цената на акциите се е понижила с 60 процента, откакто той пое кормилото на концерна. Някога водещият световен производител на мобилни телефони вече е далеч зад конкуренти като Apple, Samsung и други.

Въпреки че акционерите одобриха плана за спиране на изплащането на дивидент, от техните въпроси по време на срещата се разбра, че много от тях губят търпението си. Участник попита Елъп защо Samsung може да постигне десет пъти по-добри резултати от Nokia. Друг каза, че финландците не могат да излъчват "ентусиазъм и харизма", както го прави Apple. 

Елъп не направи директно сравнение с корпоративната култура на Apple, но даде висока оценка на силата и успеха на конкурентите. Въпреки това той също така посочи значителния спад в цената на акциите на Apple и каза, че новият iPhone 5 има само малко подобрения в детайлите. "Дали Apple все още е готина?" попита риторично той.

По отношение на голите цифри обаче Apple е значително преди Nokia. През първото тримесечие на годината са продадени 37,4 млн. iPhone, но само 5,6 млн. броя Lumia.

Някои от акционерите, включително много малки инвеститори, разкритикуваха решението на бившия мениджър на Microsoft Елъп, да обвърже финландците с операционната система Windows, докато конкурентният продукт на Google - Android доминира на пазара. Ръстът на Android може да подкопае плановете на Nokia да създаде трета "екосистема" за приложения и други мобилни програми, смятат те.

По отношение на Samsung Елъп призна, че южнокорейците имат по-голям маркетингов бюджет. Затова Nokia трябвало да действа по-умно. Но той каза същевременно, че господството на Samsung в Android "се грижи за напрежение в тази екосистема и ще предизвика потенциално бурно бъдеще".

Анализатори и експерти от индустрията многократно критикуваха Nokia за нейните тесни връзки с Microsoft. Тези нападки бяха отхвърлени категорично от Елъп. "Ние направихме ясния избор с нашата линия Lumia да се съсредоточим върху Windows Phone. Ние ще се състезаваме с това срещу конкуренти като Samsung и Android”.

В Китай Nokia се готви за смяна на мениджмънта. Поради непривлекателната продуктова гама там през 2012 г. продажбите спадат драстично. Във вторник главният изпълнителен директор за Русия Ерик Бартман бе назначен за нов директор “Продажби и Маркетинг”. Той ще замести Густаво Айхелман, който се отказва по лични причини. По отношение на ситуацията в Китай компанията вече е отчела лек скок за първите три месеца на тази година спрямо предходното тримесечие. Имало нови партньорства с мобилни оператори, както и агресивната кампания за Lumia, която също предлагала повод за оптимизъм.

Решението през 2013 г. да не се изплаща дивидент помрачи леко настроението по време на срещата. Елъп се опита да контрира това с някои успехи. Преструктурирането е намалило драстично разходите и е "важно за нашето бъдеще." Но компанията все още не е вън от опасност.

Повратът финландците вече са успели да осъществят в Nokia Siemens Networks, джойнт венчър със Siemens. "През първото тримесечие на 2012 г., ние си поставихме за цел да направим NSN независима във всички области", заяви Елъп. "През първото тримесечие на тази година ние постигнахме това".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още