fallback

Apple открива първия си магазин в Берлин

Концернът ще се разположи в едно от първите кина в германската столица

08:15 | 25.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Тук ще се помещава първият магазин на американския концерн в Берлин. Снимка: Investor.bg

След няколко години на строителна дейност Apple се посочи като собственик на един Apple Storе на прословутия булевард Курфюрстендам в Берлин.

Строителни работници разкриха на строителната площадка в началото на седмицата осветено лого на американската компания и надпис. Магазинът ще се появи в т. нар. Дом на Виена, построен през годините 1912-1913 като едно от първите кина в Берлин в стила на вилхеминистичния класицизъм с фасади, подобни на храм. Пищната сграда е преживяла прехода от немите филми към киното и дълго време е била предпочитано място за премиери, но заради липса на достатъчно голям интерес от страна на зрителите окончателно е затворена преди 13 години – през април 2000 г.

Като Apple Store къщата ще бъде един от около 800-те магазина на концерна в целия свят, сред които още десет в Германия. С над 5000 кв. м площ на четири етажа, включително и висока осем метра бивша кинозала, магазинът в Берлин ще е най-големият, при това с голяма преднина.

Но засега берлинчани не могат да видят много от него. Строителни контейнери и камиони на доставчици са паркирани на улицата, а черна стена продължава да закрива входа. Един от работниците признава, че и вътре няма нищо кой знае колко забележително. „Все още тук е строителна площадка“, казва той, добавяйки, че е чул, че откриването ще е в първата седмица на май. Подобни слухове циркулират и в онлайн порталите на феновете на марката.

Според няколко обяви за работа за берлинския Apple Store откриването е било планирано всъщност за миналия ноември. Неочаквано лошо състояние на защитената  като паметник на културата постройка обаче е довела до забавяне, казват служители на строителната компания.

Магазините на американския концерн не са само част от маркетинговата стратегия на компанията, а са „виновни“ за огромни приходи. През фискалната 2012 г.  Apple отчете приходи от продажби в магазините си за 18,8 млрд. долара (14,4 млрд. евро). Специалисти от бранша в Германия коментират, че ангажиментът на компанията на Курфюрстендам е доказателство за възраждането на западната част на Берлин, която след събарянето на стената често попадаше в сянката на грандиозните строежи в източната част на столицата. В съседство с новия Apple Store през януари се откри и луксозния хотел Waldorf Astoria, припомня Die Welt.

Вижте в галерията още снимки на мястото, което ще подслони Apple в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още