fallback

Китай взе на мушката и Microsoft

След Apple и софтуерният концерн е обвинен в незачитане на правата на потребителите

09:24 | 10.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След Apple сега и Microsoft попада в критиката на властите в Китай заради своите политики в областта на гаранцията за потребителите. Една година гаранция за Surface Pro не съответства на китайските закони, твърди държавното China National Radio, цитирано от Bloomberg.

Според китайските разпоредби коректно би било в допълнение към гаранцията от една година за целия таблет, Microsoft да дава гаранция от две години за основните съставки. Заради подобна критика миналия месец Apple промени условията си, а главният изпълнителен директор Тим Кук лично се извини на китайските потребители за ограничения гаранционен срок. Оттогава компанията му отново се радва на доброжелателни материали  в китайските медии.

"Изглежда малко обезпокоително, като че ли идеята за кампанията срещу Apple отново се подема, но срещу друга кампания", казва пред Bloomberg експертът по китайските медии Дъг Йънг, който е автор на учебник за ролята на медиите за обществения дискурс на съвременен Китай. Йънг предполага, че Китайското национално радио "ще скочи в този движещ се влак“. Радиото обаче твърдо, че критиките нямат нищо общо с Apple. По-скоро са били получени оплаквания от слушателите му към Microsoft, които журналистите решили да разследват.

Повечето американски технологични компании в момента са готови на редица големи компромиси, ако в замяна успеят да се наложат на китайския пазар. Въпреки критиката от Запада Microsoft продължава да поддържа своята китайскоезична версия Skype, разработена в сътрудничество с TOM Online. За нея обаче се предполага, че се ползва от китайските власти за шпиониране на потребителите.

Вчера пък Microsoft подписа договор с провинция Хайнан, където ще създаде иновационен център за китайски разработчици и стартиращи предприятия. През миналата година американският софтуерен концерн обяви, че ще назначи 1000 нови служители в Китай, и то основно в областта на развойната дейност и науката, маркетинга и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още