fallback

Пазарът на екзоскелети се превръща в златна мина

До 2020 г. продажбите на подобни устройства, както за медицинска, така и за военна употреба, може да достигнат 400 млн. долара

09:42 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Невероятният Хълк, зеленият мутант от Marvel Comics. Снимка: Ройтерс

През 60-те години Невероятният Хълк се прочу със своята супер сила като непобедимия анти-герой от Marvel Comics. Сега Lockheed Martin залага, че съвременен вариант на Хълк ще помогне на компанията да реализира огромни продажби в близко бъдеще, пише Bloomberg Businessweek.

Визията на Lockheed, най-голямата отбранителна компания в света, е за технологичен скок в мобилността на бойното поле с Human Universal Load Carrier (HULC). Веднъж облечен, екзоскелетът ще позволява на войниците да пренасят до 90 кг. на разстояние 20 км. с минимално усилие.

Това би било забележително постижение, тъй като проблемите с гръбначния стълб са най-често срещаните травми в армията извън реалните бойни мисии.

Екзоскелетите имат „огромен потенциал“, казва Дейвид Асета, говорител на американския армейски център за военни разработки, проучвания и инженеринг. 

Американската армия планира демонстрация на въпросното устройство през май. При това последната модификация на HULC е преработена така, че по-лесно да бъде носена под униформа.

Lockheed, Parker Hannifin и още няколко компании се опитват да открият практични и изгодни приложения за екзоскелети и костюми, вдъхновени от издадената през 1959 г. научнофантастична новела на Робърт Хайнлайн "Звездни рейнджъри" (Starship Troopers), както и на комикс героя на Стан Лий - Iron Man.

Екзоскелетите не само могат да облекчат товара на войниците, но и да помогнат на работници във фабриките да боравят с тежки машини и дори на някои хора в инвалидни колички - да проходят отново.

Първата продажба на медицински екзоскелет за лична употреба, (вместо на болница или рехабилитационен център), беше извършена през септември 2012 г. от Argo Medical Technologies, чието устройство ReWalk помага на хора, които не могат да използват краката си.

Оттогава компанията е продала около 20 устройства на клиенти в Европа. Така Argo се превръща в пионер на пазара на екзоскелети за медицинска употреба, който според ABI Research до 2020 г. може да нарасне до 400 млн. долара.

Lockheed посочва, че за момента няма оценка за евентуалната стойност на поръчките, нито за военния вариант на HULC, нито за пазара на Mantis – екзоскелет, който ще започне да се продава по-късно през годината на неопределена за момента цена.

Mantis има за цел да помага на работници, които боравят с тежка екипировка, да не се натоварват и да избегнат евентуални контузии на гръбначния стълб.

С екзоскелета Indego, предназначен за хора с гръбначни увреждания, Parker Hannifin, най-голямата за момента компания производител на подобни устройства, се опитва да разшири спектъра от продукти с медицинско приложение.

Indego на Parker Hannifin ще се продава през 2014 г. на цена, която според компанията ще е конкурентна на тази на ReWalk на Argo. ReWalk се продава за 52 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още