fallback

OpenAI: Свързана с Китай група се е опитала да извърши фишинг атака срещу служителите ни

Опитът е целял кражбата на чувствителна информация

21:30 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

OpenAI заяви, че група с очевидна връзка с Китай се е опитала да извърши фишинг атака срещу служителите ѝ, пише Bloomberg. Това отново засили опасенията, че зложелатели в Пекин искат да откраднат чувствителна информация от водещи американски компании за изкуствен интелект (AI), пише Bloomberg.

Стартъпът за изкуствен интелект в сряда заяви, че заподозряната базирана в Китай група, наречена SweetSpecter, се е представила за потребител на чатбота ChatGPT на OpenAI по-рано тази година и е изпратила имейли за клиентска поддръжка до служителите.

Имейлите включват прикачени файлове към зловреден софтуер, които, ако бъдат отворени, биха позволили на SweetSpecter да прави скрийншотове и да изтегли данни, но опитът е бил неуспешен, твърди OpenAI.

„Екипът по сигурността на OpenAI се свърза със служители, за които се смяташе, че са били таргетирани с тази фишинг кампания, и установи, че съществуващите контроли за сигурност не позволяват имейлите изобщо да достигнат до техните корпоративни имейли“, допълва OpenAI.

Разкритието подчертава потенциалните рискове за киберсигурността на водещите компании за изкуствен интелект, докато САЩ и Китай водят битка с високи залози за надмощие в сферата на AI. През март например бивш инженер на Google беше обвинен в кражба на търговски тайни на AI за китайска фирма.

Правителството на Китай многократно отхвърли обвиненията на САЩ, че организации в страната извършват кибератаки, като обвини външни страни в организиране на клеветнически кампании.

OpenAI разкри опита за фишинг атака в рамките на последния си доклад за разузнаване на заплахи, очертавайки усилията си за борба с операциите за влияние по целия свят. В доклада стартъпът заяви, че е свалил акаунти от групи с връзки с Иран и Китай, които са използвали AI за асистент при писането на код, провеждане на изследвания и други задачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още