fallback

Meta представи инструмент за генериране на видео с изкуствен интелект

Компанията се изправя срещу решенията на OpenAI и Google

18:12 | 04.10.24 г.

Компанията майка на Facebook Meta Platforms пусна нов инструмент с изкуствен интелект (AI), който може да генерира или редактира видео въз основа на проста текстова подкана. С това гигантът засилва конкуренцията с играчи като OpenAI и Google в надпреварата за разработване на най-модерната AI технология в света, пише Bloomberg.

Продуктът на Meta, наречен Movie Gen, може да създаде нов видеоклип с дължина до 16 секунди въз основа на заявка, подадена от потребителя. Освен това може да използва такива подкани, за да генерира аудио или да редактира съществуващ видеоклип, или дори да използва снимка, за да създаде персонализирано видео с участието на реален човек.

Movie Gen е достъпен само за някои вътрешни служители и няколко външни партньори, включително някои режисьори, въпреки че компанията, която притежава също Instagram, Instagram и Messenger, планира да интегрира продукта в своите приложения навсякъде през следващата година.

Ръководството на компанията все още обсъжда как най-добре да приложи тази интеграция, но целта е Movie Gen да насърчи повече хора да създават или редактират видеа, коментира Конът Хайс, вицепрезидент на Meta, занимаващ се с продуктите с генеративен AI. Ще бъде „забавно за използване, полезно за създателите на съдържание, добро за цялостната ангажираност в приложенията, но на този етап нямаме конкретен продуктов план за това как ще изглежда“, посочва той.

Movie Gen е част от по-широките усилия на компанията в посока генеративен AI, който ползва огромни количества налични данни, за да обучи инструменти, които могат автоматично да създават нов текст, аудио или видео. През последните няколко години Meta похарчи милиарди долари за технология за изкуствен интелект. Тя вече е интегрирала чатбот, наречен Meta AI, в повечето свои приложения. Той може да отговаря на въпроси на потребителите и да си взаимодейства с тях, водейки разговор.

Meta е една от множеството големи технологични компании, които развиват AI модели, фокусирани върху генерирането на видео. Тези модели са много по-сложни и скъпи за създаване от тези, които отговарят с текст, генериран от AI.

OpenAI има свой собствен инструмент за генериране на видеа, наречен Sora. Той беше показан по-рано тази година и може да генерира видеоклипове с дължина до една минута. Засега обаче технологията не е публично достъпна. Звеното на Google DeepMind също има инструмент за видеа, наречен Veo, който беше представен по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още