fallback

Meta планира да използва гласовете на известни актьори в чатбота Meta AI

Очаква се сделките да бъдат обявени на събитието Connect на компанията

13:27 | 24.09.24 г.

Собственикът на Facebook – Meta Platforms, планира тази седмица да обяви, че е сключил сделки с актьори, включително Джуди Денч, Кристен Бел и Джон Сина, за да озвучат чатбота Meta AI, твърди източик на Ройтерс, запознат с плановете на компанията.

Новата аудио функция ще предложи опцията за избор на глас в подобния на ChatGPT дигитален асистент на Meta. Това ще се случва от списък с гласовете на пет известни личности, които включват и Оукуафина и Кийгън-Майкъл Кей, но ще има и няколко общи гласови опции, допълва източникът.

По думите му технологичният гигант е готов да обяви аудио възможностите на годишната си конференция Connect, която започва в сряда.

Освен това се очаква по време на конференцията Meta да представи първата версия на своите очила с добавена реалност и да обсъди плановете си за други хардуерни устройства, като умните чила Ray-Ban Meta, които миналата година станаха първият продукт, включващ аудио версия на чатбота Meta AI.

Гласовете на известните личности ще бъдат пуснати в САЩ и други англоезични пазари тази седмица за каталога от приложения на Meta, който включва Facebook, Instagram и WhatsApp, коментира източникът на Ройтерс.

По-рано през лятото Bloomberg първи съобщи, че Meta води преговори с известни личности за ползването на гласовете им за проект с изкуствен интелект (AI).

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг публикува промоционален видеоклип със Сина в Instagram, показващ двамата мъже и няколко други, участващи в каскади, докато носят очилата Ray-Ban Meta.

Meta се опитва да пусне бързо продукти с генеративен изкуствен интелект за своите милиарди потребители, докато се конкурира с подкрепяния от Microsoft разработчик на ChatGPT OpenAI и с Google на Alphabet. Като част от този план компанията добавя възможности към своя чатбот и се старае да го направи по-важна част от изживяването при ползването на неговите приложения.

През май OpenAI показа подобна аудио функция за своя чатбот, но бързо се натъкна на проблеми, когато актрисата Скарлет Йохансон обвини компанията, че изкуственият интелект звучи „зловещо подобно“ на нея, въпреки че тя е отказала да даде гласа си за проекта.

В момента асистентът на Meta може да участва в текстови чатове и да генерира изображения в отговор на потребителски заявки. Миналата година компанията експериментира с ползването на звезди в проекта, като пусна текстови версии на чатбота, вдъхновени от знаменитости като Парис Хилтън и Снууп Дог, макар че те изглежда не успяха да натрупат популярност сред потребителите.

Оттогава Meta измести фокуса си към продукта AI Studio, който позволява на създателите на съдържание на платформите ѝ да създават свои версии на чатбот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още