fallback

Експерт: Нуждаем се от хиляди пъти повече специалисти по киберсигурност

Завършилите новата професия "Киберсигурност" у нас ще намират работа веднага в цяла Европа, посочи Ясен Танев

21:00 | 13.09.24 г.

България се нуждае от хиляди пъти повече специалисти в киберсигурността от наетите в момента, така че завършилите новата специалност у нас може да очакват добро заплащане и среда за развитие, както и да разчитат да си намерят работа веднага след завършване на 12 клас. Това коментира Ясен Танев, експерт по киберсигурност, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Професия "Киберсигурност" официално вече е добавена в списъка на професионалното образование в България и обучението трябва да започне през 2026 г., като е базирано изцяло на Европейската рамка за компетенции и знания. През 2030 г. трябва да имаме първите специалисти в тази нова професия. Колежите ще предлагат надграждане на базовите умения.

Гостът поясни, че професията "Киберсигурност" покрива образованието във високите класове и колежите, тъй като предполага наличието на житейски опит и възприети морални основи.

"Това е професия на бъдещето... Европейската рамка за компетенции и знания гарантира, че ако имате тази професия, ще можете да си намерите работа навсякъде в Европа, защото това ще бъде новата рамка за търсене на експерти по киберсигурност. Аз вярвам, че ще може да работите навсякъде по света", коментира събеседникът.

В новото професионално направление ще се изучава етика, право, рамка в областта на киберсигурността, специализирани предмети като етично хакерство, проникване и защита на мрежи, криминалистика, центрове за оперативна сигурност. Накрая очакваме нашите ученици етично да защитават бизнеса, обществото и индивидите, обясни Танев.

Експертът обясни, че заради голямото количество заразени със зловреден софтуер компютри, България е Топ 5 на световните източници на кибератаки. Най-големият риск остават хората, тъй като над 70% от атаките стават през хора чрез отваряне на фишинг съобщения по имейл или мобилен телефон, коментира Танев.

Как се стигна до добавяването на новата професия, какви са възможностите за българския бизнес да се защити от кибератаки, как AI променя разходите за кибератаки може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още