fallback

Дигиталните портфейли могат да заменят традиционната пластмасова карта за хотелските стаи

Технологията носи известни удобства и потенциално по-голяма сигурност

09:30 | 07.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Много хотелски вериги се надпреварват да заменят пластмасовия ключ за стаята с дигитална опция, включително с приложенията Apple Wallet и Google Wallet, пише CNBC.

Пластмасовите карти, служещи за ключ в хотелите, преживяха тежки няколко години. По време на пандемията докосването беше табу, така че тенденциите за безконтактни услуги се засилиха. А опасенията за киберсигурностра нараснаха около ключовите хотелски технологии. По-рано тази година изследователи откриха уязвимост в пластмасовите хотелски ключове, която може да направи до 3 млн. ключове лесна плячка за хакери. Отстраняването ѝ пък може да отнеме години.

Проблемите с киберсигурността и безопасността

накараха много хотелски вериги да ускорят плановете си за трансформиране на ключалките на вратите на хотелските стаи. Въпреки че от години големите вериги в САЩ разполагат с възможност за ползване на дигитален ключ, Google Wallet и Apple Wallet навлизат едва сега в тази сфера. Те предлагат на хотелите възможността да запазват ключовете от стаите на гостите в портфейлите им, което им позволява да имат достъп до стаите си, като просто докоснат гърба на телефоните си до четеца, намиращ се в близост до дръжката на вратата.

Hilton Hotels разполага със своето приложение Honors, което позволява на гостите да се чекират и да използват ключа за стаята през своя смартфон. Harpeth Hotel във Франклин, Тенеси, е собственост на Hilton, а гостите му могат да се регистрират дигитално и да съхраняват ключовете в цифровия портфейл на Google или Apple.

„Ползата от дигиталното чекиране е, че вашият телефон е ключът“, коментира Кимбърли Елдер, директор продажби в Harpeth Hotel, добавяйки, че много гости все още предпочитат пластмасовите ключ карти.

Ели Фукс, регионален директор на операциите във Valor Hospitality Partners, в чието портфолио попадат Hilton и Holiday Inn Express, казва, че дигиталното е следващата вълна в технологията за врати на хотелски стаи.

„Традиционните ключове за хотелски стаи вече са в края на живота си“, смята Фукс.

Някои експерти по сигурността обаче предупреждават, че дори по-новите методи за заключване не са безупречни.

„Безключовите системи могат да въведат изцяло нови вектори на заплахи за управление на операциите по сигурността на хотела“, предупреждава Лий Кларк от Центъра за споделяне и анализ на информация за търговия на дребно и хотелиерство (RH-ISAC).

Въпреки че Кларк твърди, че тези заплахи могат да бъдат смекчени чрез политики и конфигурации за контрол на сигурността, като многофакторно удостоверяване (MFA), те въвеждат допълнителни стъпки, през които гостите може невинаги да искат да преминат.

Кларк посочва, че е малко вероятно в скоро време всички хотели да заменят изцяло картите с цифрови ключове, защото някои гости може да предпочетат карта или да нямат лично устройство, съвместимо с дигиталните заключващи системи.

„Преминаването към цифрови и безключови системи за заключване носи значителни разходи за оборудване, инсталиране, поддръжка и сигурност“, допълва Кларк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 07.09.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още